За първи път телевизионен екип влиза в социалните институции

Насилие, жестоки условия за живот и липса на адекватна професионална грижа. Това констатират европейски експерти след посещение на част от домовете за психично болни и умствено изостанали у нас. Заключенията им са включени в предварителен доклад за състоянието на част от българските психиатрии, който нанася сериозен удар върху репутацията на страната ни. Същинският доклад ще бъде оповестен през март следващата година.

Психично болен тормози близки и непознати, стрелял с пистолет по кола с дете в нея

Екип на NOVA е първият, който успя да влезе в три от домовете, заради които България е порицана. Тази седмица в „Темата на NOVA” авторът Глория Николова и операторът Димитър Василев разказват как живеят обитателите им и какво възмути Европа. Държавата ги нарича „потребители“, а извън домовете малко хора знаят, че те съществуват. Освен битовите казуси, липсата на адекватна професионална грижа и занимания, които да осмислят съществуването, се превръщат в същински проблем за тези хора. Персоналът е недостатъчен и почти винаги в пенсионна възраст. 

Цялото предаване гледайте във видеото.

Глория Николова: Държавата не е проверявала домовете за психично болни

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.