С него разговаря Евгений Генчев

Допреди броени дни той не си е представял, че ще заеме най-високия пост в държавата – председател на Народното събрание. В рубриката „Срещу течението“ Евгений Генчев ни среща с Никола Минчев. Интервюто е направено малко след като с огромно мнозинство депутатите решиха именно 34-годишният юрист от „Продължаваме Промяната” да бъде „пръв сред равни“.

„Започнах да се подготвям психически за тази позиция от известно време. Усетих атмосферата в първия ден позитивно. Всичко премина стандартно, нямаше неразбирателства или нещо, което да смути нормалното протичане на откриването на НС", каза той.

Започна работа най-младият парламент в новата история на България

Запитан дали допреди няколко месеца си е мислил, че може да седне на най-важния стол в държавата, Минчев отговори: „Със сигурност не съм си го мислил. Допреди няколко месеца нямаше как въобще да си помисля, че нещо такова ще се случи в българската политика, както в крайна сметка се случи. А и нещата около „Продължаваме Промяната” се случват толкова бързо, че човек няма време да си помисли към какво точно се запътва”.

„Не съм участвал в разговори с другите политически формации нито за конкретни имена, нито за принципна ротация на председателя или за каквото и да е друго, свързано с начин на заемане на председателския пост. Въпросът за ротация не е стоял пред мен”, категоричен бе той.

Новият председател на НС: Няма да превръщаме парламента в място за скандали

Минчев заяви, че се е запознал с Кирил Петков покрай професионалната си работа на адвокат. „Покрай него влязох в политиката. С него сме работили и по различни каузи, най-вече за плаж „Корал”. Кирил е силно привързан към плажа. Тази привързаност привлече и мен. Той има енергията да привлича хора около себе си”, добави председателят на Народното събрание.

„Нашата цел е да накараме всички седем формации да бъдат отворени за конструктивен диалог, а не за скандали, така че продуктът, който законодателната власт вади, да бъде от полза на обществото”, каза още Никола Минчев.

„Считам, че този път шансовете за сформиране на правителство са големи. Определено гледам позитивно на това”, посочи той.

Целия разговор гледайте във видеото.    

ВСИЧКО ЗА НОВОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.