Председателят на Народното събрание Никола Минчев е на 34 години

Най-младият парламент в най-новата ни история вече е факт. Средната възраст на депутатите е 37 години. Преди два дни те се заклеха да служат на народа, а малко след това избраха и най-младия председател. „Пръв сред равни“ е 34-годишният Никола Минчев от „Продължаваме Промяната“. Всичко това се случва, докато текат безпрецедентни преговори за четворна коалиция между „стари и нови“ и „леви и десни“ партии. 

„Срещу течението": Никола Минчев – новият председател на НС

Лидерът на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков смята, че Никола Минчев много бързо ще влезе в целия обхват на своята дейност и няма да има проблеми с изпълняването на длъжността си. Той изказа и надежда, че работата между парламентарните групи ще бъде такава, че няма да има парламентарни "хватки", с които председателят на Народното събрание да се налага да се справя. Петков отрече по време на преговорите да е имало "ритане по кокалчетата" - напротив, според него снимката от срещите показва хора от четири различни партии с общи идеи.

"Ние сме център, който може да обедини хора отляво и отдясно, но с общи приоритети, които се считат за жизненоважни за България", добави Кирил Петков.

Споразумението ще бъде подписано преди да станат ясни имената на министрите, защото според лидера на "Продължаваме промяната" първи по важност са политиките, след това как се постигат и накрая кой ги постига. Кирил Петков изрази надежда, че скоро ще има правителство с мандат от четири години.

Започна работа най-младият парламент в новата история на България

Александър Симов от БСП изрази задоволство от младостта на новия председател на парламента и вижда нова енергия, която се противопоставя на командния стил, наложен от Цвета Караянчева. Той добави, че никога не е стоял въпросът Корнелия Нинова да бъде избрана за този пост на ротационен принцип. Социалистът призна, че това ще е трудно, но искано от хората управление.

Самият председател на 44-ия парламент Караянчева смята, че проблем може да има от това, че Никола Минчев не е бил парламентарист, което е нужно, за да се владее залата.

Рамадан Аталай от ДПС заяви, че са подкрепили предложения от най-голямата парламентарна група кандидат с ясното съзнание, че те ще си носят отговорността.

Христо Иванов от "Демократична България" е доволен, че не се е наложило да се подкрепя Корнелия Нинова за този пост. Той добави, че избирателите им са били наясно, че взаимодействие с БСП по някакъв начин ще се налага, защото такава е аритметиката. Алтернативата е била нови избори или управление с участието на ГЕРБ и ДПС. Освен това от БСП са възприели идеята за съдебна реформа.

Вижте повече във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.