Сега ще прекара следващите 2-3 месеца в пътуване до него, за да го разгледа отблизо

Китайският луноход е забелязал мистериозен обект на далечната страна на Луната и сега е на път да го изследва.

Уебсайт, свързан с космическата агенция на страната, нарече кубовидния предмет "мистериозна барака", въпреки че експертите смятат, че вероятно става дума за голям камък, изкопан от метеорит.

Луноходът "Юту 2", който преди почти три години пристигна с първия космически апарат, кацал някога на тъмната страна на Луната, е заснел обекта на хоризонта, докато си проправял път през кратера Фон Карман, съобщава „Дейли Мейл“.

Тази страна на нашия лунен спътник никога не се вижда от Земята и преди мисията на Chang'e-4 нито една космическа сонда не беше достигала до тази част от повърхността поради затруднения в комуникацията.

Австралия създава собствен луноход

Захранваният със слънчева енергия апарат „Yutu 2“ прекоси кратера Фон Карман, широк 186 км, откакто кацна на Луната, прикрепен към космическия кораб Chang'e-4 на 3 януари 2019 г.

Миналия месец той направи снимки на мистериозен обект на разстояние 80 м на север, точно на хоризонта, според Our Space, китайскоезичен научно-популярен канал, свързан с Китайската национална космическа администрация (CNSA). Той нарече обекта "мистериозна барака" (神秘小屋/shenmi xiaowu), въпреки че това е по-скоро условно наименование, отколкото точно описание на това, което се предполага, че е.

Въпреки това китайските учени са заинтригувани от обекта и сега "Юту 2" ще прекара следващите 2-3 лунни дни - еквивалент на 2-3 земни месеца - в пътуване до него, за да го разгледа отблизо.

Chang'e 4 е четвъртата мисия на Китай до Луната и втората, при която е изпратен луноход. През ноември миналата година Пекин изстреля и Chang'e-5 с цел да върне на Земята първите лунни проби от повече от 40 години насам. Първоначалният анализ, разкрит през октомври тази година, установи, че скалите датират отпреди 2 милиарда години. Изследването, проведено от Китайската академия за геоложки науки, показва, че Луната е била вулканично активна по-скоро, отколкото се очакваше.

Марсианският хеликоптер Ingenuity се натъкнал на "аномалия" по време на полет (ВИДЕО)

Далечната страна на Луната, наричана разговорно тъмната страна, всъщност получава толкова светлина, колкото и близката, но винаги обърната към Земята страна. Това се дължи на факта, че Луната е двойно свързана със Земята и се върти със същата скорост, с която тя обикаля около нашата планета, така че далечната страна - или "тъмната страна" - никога не се вижда от нашата планета.

Китай има още по-амбициозни планове за програмата си за изследване на Луната. През 2023 г. или 2024 г. се очаква да бъде изстреляна първата мисия за изследване на южния полюс на Луната - Chang'e-6, а Chang'e-7 ще изследва земната повърхност, състава и космическата среда в рамките на цялостна мисия, според китайския космически орган. Китай работи и по изграждането на лунна база с помощта на технологията за 3D принтиране и изпращането на бъдеща мисия с екипаж на повърхността. Chang'e-8 вероятно ще постави основите на това.

CNSA изгражда и космическа станция в околоземна орбита, където китайски астронавти да провеждат научни експерименти, подобно на Международната космическа станция.

През лятото на 2020 г. агенцията изстреля мисия до Марс, а през май 2021 г. приземи марсоход на Червената планета. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БГНЕС