НАСА подготвя изпращането на роувър на Луната

Марсианският хеликоптер Ingenuity е извършил шестия си полет преди няколко дни, съобщава НАСА. Този път обаче е имало неочаквана "аномалия" по време на полета, заради която са се наложили допълнителни анализи. Задачата на полета е била разделена на няколко стъпки. Първите са преминали успешно: издигане на 10 метра височина и полет от 150 метра на югозапад със скорост 4 метра в секунда. След това е трябвало да се направи завои и да се насочи на запад в продължение на 15 метра и да прелети още 50 метра на североизток и да кацне. Именно преди първия завой Ingenuity е започнал да променя скоростта си и да се накланя напред-назад, като аномалията е продължила до края на полета. Проблемът не е попречил на хеликоптера да кацне успешно. Сензорите са успели да съберат и информация за неговото естество. Датата на следващия полет все още не е насрочена.

Междувременно НАСА подготвя роувър, който да изследва Южния полюс на Луната през 2023 г., съобщи Фокс нюз. Роувърът VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover - Роувър за изследване на полярните райони и летливите съединения) ще търси лед и други ресурси на повърхността и под нея, които потенциално могат да бъдат използвани в бъдеще. Той ще е снабден с прожектори, защото ще работи и в пълна тъмнина.

 

 

НАСА публикува уникален кадър от сърцето на Млечния път (СНИМКА)

Проектът е възложен на частната компания "Астроботик". Тя трябва да разработи усъвършенствана версия на предишната концепция за луноход Resource Prospector (Търсач на ресурси), изоставена от НАСА през 2018 г.

Кое е най-горещото място на планетата

Роувърът ще има четири инструмента, сред които сонда и три спектрометра.Мисията ще е първата за картографиране на полезните ресурси на друго космическо тяло.
В края на тази година версии на два от уредите ще бъдат изпробвани с апарата Polar Resources Ice Mining Experiment (PRIME-1), чиято цел е технологична проверка.

НАСА пусна първи аудиозапис от полет на хеликоптера на Марс (ВИДЕО)

Данните от VIPER ще бъдат използвани за определяне на места, където има лед на Луната, и и ще помогнат да бъде оценена средата и потенциалните ресурси на южния полюс като подготовка за астронавтите от мисията "Артемида", каза Лори Глейд от НАСА. Бюджетът за разработването на роувъра и мисията му е 433,5 милиона долара. 

Източник: БТА