НАСА ще отправи лунохода на мисия най-рано през 2026 г.

Правителството на Австралия ще предостави 36,7 милиона щатски долара за създаването на собствен луноход, се казва в съобщение на пресслужбата на кабинета.

Водещи австралийски бизнесмени и изследователи ще разработят заедно луноход с помощта на 50 млн. австралийски долара (36,7 млн. щатски долара) от фонда по програмата Trailblazer в рамките на инициативата на правителството „От Луната до Марс““, се казва в съобщението.

НАСА публикува уникален кадър от сърцето на Млечния път (СНИМКА)

Очаква се луноходът да бъде включен в програмата за изследвания, по която Австралия се споразумя с американската космическа агенция НАСА.

По данни на правителството на Австралия, полуавтоматизираният луноход ще събира образци от повърхността на Луната, които съдържат оксиди, от които НАСА с помощта на специална апаратура ще отделя от тях кислород.

Марсианският хеликоптер Ingenuity се натъкнал на "аномалия" по време на полет (ВИДЕО)

„Това е ключова стъпка към установяване на самодостатъчно човешко присъствие на Луната и подпомагане на бъдещи мисии до Марс“, подчертават от правителството на Австралия.

По думите на премиера Скот Мирисън, до 2030 г. властите на Австралия искат да утроят мащабите на работата в космическата област, очаквайки в нея да постъпят 12 млрд. долара и да бъдат създадени 20 000 нови работни места за висококвалифицирани специалисти.

Според споразумението с Австралия, НАСА ще отправи лунохода на мисия най-рано през 2026 г. 

Кое е най-горещото място на планетата

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БГНЕС