Страната получи над 800 млн. евро, докато България все още чака одобрение за своя план

Безпилотни и електрически таксита до две години в Загреб. Това предвижда един от проектите в Плана за възстановяване и развитие на Хърватия. Докато България все още чака одобрение на своя план, хърватската държава вече получи първия си транш от средствата – близо 818 милиона евро.

Ще получи ли България 15 млрд. евро от новия фонд на ЕС?

"Да създам електрическа хиперкола беше моята мечта”, разказва основателят на компания за електромобили Мате Римац. Той е само на 19 години, когато решава да трансформира старата си кола в електромобил. Прави го в гаража на дома си. А две години по-късно хърватинът основава своя компания. 

Първият електрически автомобил компанията произвежда през 2011 г. Следващата амбициозна стъпка е безпилотни автомобили да заменят такситата по улиците на Загреб.

„Това е проект за мобилност и придвижване. Работим наистина по нещо ново. Бъдеще, в което не притежавате автомобила си, а колите се споделят. Това няма да е обикновено такси, а кола без шофьор. Става дума за добре организирана услуга. Тя не включва само автомобили, а предвижда цяла инфраструктура, в която автомобилът ще бъде обслужван, почистван”, обясни маркетинговият директор на компанията за електрически автомобили  Марта Лонгин.

Услугата би трябвало да заработи до 2024 г. Целта е хората да пестят време, а в природата да се изхвърлят по-малко вредни емисии. Заедно с автономните автомобили, компанията изгражда и кампус за нови технологии. Там ще се извършва научно-изследователска дейност, въвеждане на нови продукти и услуги, ще има писта за тестване на автомобилите, спортен център за служителите и място за хранене. Проектът се разработва през последните 4 години и е на стойност 400 милиона евро. Близо половината от тях ще се финансират чрез Плана за възстановяване и развитие на Хърватия. 

ЕП подкрепи призива на България и Румъния за влизане в Шенген

„Загреб е градът, в който избрахме проектът да стартира, най-вече, защото това е нашият дом. Но имаме вече договори и с други градове. Проектът е главно с наша инвестиция, но беше припознат за стратегически и на европейско ниво. Много се радваме, защото по този начин индустрията може да се превърне в по-устойчива по време на кризи. Такива, които видяхме през 2020 година”, казва още Лонгин.

И ако бизнесът на 33-годишният Мате Римац започва от гаража му, то бившите казарми в град Чаковец се превръщат в терен за иновации и шанс десетки стартъп компании да реализират идеите си. 

„В тази сграда са се ремонтирали камиони и танкове. Беше наистина в много лошо състояние. Главната цел е да подкрепяме развитието на високотехнологични компании тук”, казва директорът на Център за технологии и иновации Иван Плачко.

Сградите са се използвали от хърватската армия до 2004 г. За 14 години обаче Иван и колегите му успяват да превърнат от разрушените сгради Център за технологии и иновации. Част от финансирането идва от Европа. Центърът разполага и с 3D скенери и принтери.

ЕЦБ: България и Хърватия имат още работа, преди да се присъединят към еврото

„Машината може да поеме до 200 кг метал на прах. Веднъж щом металният прах попадне вътре, лазерът го разтопява и започва процесът по обработка”, лаборантът Лука Ковачич.

Принтерът работи с 15 различни суровини. Получаването на крайния продукт обаче може да отнеме от часове до дни.

С достъп до технологии и среда за развитие, центърът вече е помогнал на 80 компании да започнат своя бизнес. „През последните две години нямаме нито едно свободно място, което е тъжно, защото искаме да подкрепяме колкото се може повече компании”, каза Плачко. Затова планират да обновят още три от сградите. А за да направи по-енергийноефективни и останалите сгради, страната ще вложи 789 милиона евро от средствата по Плана. С част от парите ще се възстановяват и пострадалите от земетресението.

Машиностроенето вече не е такова, каквото го помним

Трусът е толкова мощен, че събаря един от куполите на катедралата, а другият е свален, за да може да се реставрира.

„Първото авансово плащане, което беше направено и което е в размер на 13% от цялата сума или 818 милиона евро, беше получено в края на септември. Планът вече се изпълнява. Основната част от средствата отиват за така наречения „зелен преход” - проекти, свързани с новите технологии за намаляване на ефекта върху околната среда. А където е възможно, ще се премине към възобновяеми източници за енергия”, каза ръководителят на представителството на ЕК в Хърватия Огнян Златев.

В началото на следващата година се очаква страната да поиска нов транш. В това време България все още чака одобрение от Европа за своя план. „Досега нито една държава не е получила отговор „не”, така че ние сме оптимисти за това и България да получи „да”. Има много дребни технически детайли, които изискват обаче много работа и отнемат доста ресурси”, обясни ръководителят на представителството на ЕК в България Цветан Кюланов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.