Коментират евродепутатите Емил Радев и Илхан Кючюк

В сряда Европейската комисия предложи създаването на фонд за възстановяване на икономиката на ЕС след пандемията от коронавирус в размер на 750 милиарда евро. 

„България ще получи една от най-големите суми спрямо Брутния си вътрешен продукт - 15 млрд. евро. От тях 3,3 милиарда ще изплащаме за много дълъг период от време, може би около 30 години. България и Хърватия са на челно място по подкрепа”, заяви в предаването „Здравей, България” евродепутатът Емил Радев. По думите подкрепата за България би била 19,3% от БВП.

ЕК с предложение за фонд от 750 млрд. евро за възстановяване на икономиката

„ЕК се опитва да намери компромис, затова предлага грантова схема под формата на 500 милиарда, които трябва да бъдат взети от капиталовите пазари. За първи път ЕС излиза на капиталовите пазари, разчитайки на работещата си икономика и високия си рейтинг. И ще раздава и 250 милиарда под формата на заеми”, обясни евродепутатът Илхан Кючюк.  

Запитан откъде е по-добре да си помогне България – от този евентуален заем от 3,3 млрд. евро от ЕС, или от този до 10 млрд., одобрен от парламента, Емил Радев заяви, че очаква Европа да договори по-изгодни условия. Трябва обаче да се види за какво точно ще могат да се използват тези средства, защото приоритетите са кохезионната политика, сближаването, дигитализацията, зелената сделка. „Ние имаме и вътрешни национални приоритети. Трябва да се приеме европейският бюджет и да се одобри новия фонд, да станат ясни всички условия, оттам нататък финансистите ще преценяват откъде е по-изгодно”, заяви Радев.

„Няма да бъдат лесни преговорите, никога не са били лесни. Идеята е още от януари 2021 г. бизнесът, общините, регионалните власти и държавите-членки да се възползват”, каза Илхан Кючюк.

Повече гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.