Поводът - зеленият сертификат и казуса с в-к "Труд"

Днес депутатите проведоха първото си работно заседание в 47-ия парламент. Стигна се и до политически престрелки. Поводът - зеленият сертификат и казуса с в-к "Труд".

„Уважаеми колеги от мнозинството на промяната, показвате, че не зачитате труда на българските лекари”, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Кой е Стойчо Кацаров, че да решава? Трябва да решава българският народ. Или парламентът да реши, или обществото на референдум да се произнесе относно зелените сертификати”, каза Костадин Костадинов от „Възраждане”.

 

 

След това дойде ред за казуса „Труд”. Изслушването на министъра на културата предизвика спорове и скандали. Очаквано най-осезаемо беше напрежението между ГЕРБ и Велислав Минеков. Той заяви, че действията не са насочени към вестник „Труд”, а към фирмата наемател, която има дългове. Във фокуса попадна и председателят на парламента - Никола Минчев, който за първи път беше критикуван по начина на водене. Министърът зададе и въпроси защо не е имало извънредни заседания, когато са уволнявани журналисти и са затваряни медии.Според ГЕРБ-СДС било редно този спор да си решава по културен начин, а не с полиция.

„Г-н министър, аз съм почти толкова отдавна журналист, колкото вие сте скулптор. В практиката си съм виждал неведнъж милиционери, които желаят да бъдат културни министри. Министър на културата обаче да мечтае и да се държи като милиционер виждам за първи път”, каза Любен Дилов-син от ГЕРБ.

Минеков: Министерството на културата няма никакви отношения с в. „Труд“

Отговорът на Велислав Минеков беше с изреждане на различни случаи, в които журналисти и медии са спирали работа.

„Ако наистина искате да се простреляте в коляното още в началото на вашето управление, отново назначете Минеков за министър на културата и г-н Рашков за вътрешен министър”, каза още Любен Дилов-син.

 

 

„Сравняват ме с г-н Рашков. Това е чест”, отвърна Велислав Минеков.

„Видях ГЕРБ да се загрижи за свободата на словото. Такова нещо не съм мислил, че ще се случи”, каза Александър Симов от БСП.

Редакцията на в. "Труд" се мести на нов адрес

Последва скандал, в който дойдоха и първи критики към председателя на парламента Никола Минчев.

„Трябваше да направите забележка на министър Минеков, че това не е отговор по същество”, каза Йордан Цонев от ДПС.

 

 

А Минеков обясни, че действията по казуса "Труд" са насочени към фирмата наемател „Южен кръст", която има задължения. „Министерството на културата няма никакви отношения с вестника или която и да било друга медия. Всичко ще отиде там, където му е мястото”, каза Минеков. В момента офисите, в които се помещаваше редакцията на вестника, са запечатани.

В кулоарите Минеков заяви, че се подготвя решение, заедно с областния управител, и в петък ГЕРБ ще бъдат помолени да напуснат офисите си в НДК. Те заявиха, че няма правно основание за такова искане.

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.