Преговорите продължават, каза още той

„Получена е обратна връзка от Европейската комисия по Плана за възстановяване и устойчивост. Тя не ни изненадва и не ни притеснява”. Това заяви вицепремиерът Атанас Пеканов  по време на първия блицконтрол в 47-ото Народно събрание.

„България всяка година получава препоръки. През 2020 г. те са били 34. По голяма част от тях не е правено кой знае какво. До момента нямаше европейски механизъм, с който да изискват от нас всяка година да даваме резултат по тези проблемни сектори”, каза още той.

ЕК ще разглежда поне 2 месеца Плана за възстановяване и устойчивост

По думите му в Плана има 57 проекта и 46 реформи. „Получили сме обратна връзка, в която има два големи въпроса и технически такива по отделните реформи, например - кога ще бъде въведен този закон – нещо, което не можем да кажем отсега”, посочи той.  

„Големите два отворени въпроса са в сферата енергетиката и върховенство на закона. Водихме трудни преговори през последните месеци и сме дали нашата позиция. Не е вярно, че има голяма критика към сектор „Енергетика”. Напротив, там имаме голям прогрес. Имаме обаче наши червени линии. От ЕК упорстват за още реформи, една от тях е в БЕХ – нещо, което служебен кабинет не може да поеме като ангажимент и преговорите продължават”, обясни вицепремиерът.

Хърватия ще произвежда безпилотни таксита с пари от Плана за възстановяване

„По отношение на върховенството на закона – свършихме много добра работа. Министерството на правосъдието предложи механизъм за липсата на отчетност на главния прокурор, зададени са механизми, които предстои да се изчистят. Преговорите продължават”, каза Атанас Пеканов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.