Първият блиц контрол на служебния кабинет сблъска вицепремиера Бойко Рашков с партиите, които остават в опозиция

Нова серия скандали в пленарна зала. Първият блиц контрол на служебния кабинет сблъска вицепремиера Бойко Рашков с партиите, които остават в опозиция - ГЕРБ и ДПС. Темата беше имало ли е репресия по време на изборите. От трибуната на парламента се чуха обвинения между ДПС и вътрешния министър. Те спориха дали е имало репресия по време на изборите и по поръчка на кого. Бойко Рашков намеси в дебата партия ГЕРБ и се закани да има нови разкрития.

А споровете трябва ли зелен сертификат за парламента се превърнаха в ежедневие за депутатите.

МВР с обвинения за купуване на гласове и намеса на Турция в изборите (ОБЗОР)

Борисов: Над 70% не отидоха да гласуват

Третите за годината избори сблъскаха ДПС и силовия министър Бойко Рашков на тема имало ли е репресия към избирателите. 

„Брутално нахлуване в домовете на хората, карали са ги да клякат, да вървят, за да видят дали имат наистина увреждания. Кой разпореди на полицията подобни действия?”, попита Халил Летифов от ДПС.

„Министърът не може да издава такива разпореждания. Това го има само във вашите глави и недейте обижда българските полицаи, че осъществяват репресии”, заяви вътрешният министър Бойко Рашков. Той отправи и предупреждение. „На ГЕРБ и ДПС ще се постарая да излезе изцяло кой изкривява политическата  обстановка и упражнява репресия”, заяви Рашков.

Последва критика към председателя на парламента, защо позволява подобно поведение от трибуната.

„Неминуемо идва един ден, в който ще има министър, който ще ръси клевети срещу вас и „Продължаваме Промяната”, каза Станислав Анастасов от ДПС.

„Нито един вътрешен министър не си е позволявал да се намесва в политическата кампания. Вие като председател нямате основание да позволявате това да се случи”, заяви Александър Ненков от ГЕРБ.

Председателят на НС Никола Минчев апелира към всички изказващи се да проявяват уважение един към друг.

Ще бъде ли въведен зеленият сертификат като изискване за вход в НС

А правилата как да работят депутатите под карантина пак отведе до темата трябва ли зелен сертификат за достъп в парламента.

„Ние не сме богоизбрани, ние не сме богопомазани”, заяви проф. Костадин Ангелов, депутат от ГЕРБ.

„Днес искате зелени сертификати, после с чували на главите, а утре лоботомия”, отговори Николай Дренчев от „Възраждане”.

„Да гласуваме против и да обсъдим зеления сертификат като цялостна концепция”, призова Андрей Гюров от „Продължаваме промяната”.

Александър Ненков видя в това лицемерие.

„Моето мнение е, че трябва да се махне по принцип в момента, защото убива българския бизнес”, заяви Тошко Йорданов от ИТН.

Пленарното време изтече и до гласуване така и не се стигна.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.