Днес Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на Кирил Петков

„Продължаваме Промяната”  публикува официално на страницата си в интернет споразумението за съвместно управление на България в периода 2021-2025 г. Документът беше подписан от съпредседателите на ПП, от една страна, с лидерите на всяка една от другите три формации - „Има такъв народ”, „БСП за България” и „Демократична България”.
Структурата на бъдещия Министерски съвет, който ще бъде излъчен от 47-то Народно събрание, предвижда министър-председателят да има петима вицепремиери.

Коалиционното споразумение за управление на България вече е факт (СНИМКИ)

„Продължаваме Промяната” предлага премиер, вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите, втори зам. министър-председател - по ефективното управление. ПП ще номинира също министрите на образованието и науката, на здравеопазването, на вътрешните работи, на отбраната, на транспорта и съобщенията, на иновациите и растежа, както и министър на културата.

„БСП за България” ще има вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, както и министри - на труда и социалната политика, на земеделието и на туризма.

Кои са спряганите имена за министри в коалиционния проектокабинет

„Има такъв народ” ще участва в управлението със зам. министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството, министър на външните работи, министър на енергетиката и министър на спорта.

„Демократична България” ще предложи вицепремиер и министър на околната среда и водите, както и министрите на правосъдието и на електронното управление.

Заместник-министрите се назначават от премиера по предложение на съответния ресорен министър, е записано в споразумението. Ресорните министри определят и състава на политическите си кабинети. Всеки един от коалиционните партньори има право да предложи по един съветник, който да бъде назначен към всеки министър.

Областните управители и техните заместници се назначават по предложения на коалиционните партньори, в съответствие с тяхното парламентарно представителство, е записано в документа.
Предвижда се създаването на 18 експертни съвета, в които всеки от партньорите излъчва до трима представители. Те ще координират взаимодействието и сътрудничеството в коалицията за изпълнение на целите и политиките, заложени в споразумението. Съветите ще провеждат работни срещи най-малко веднъж в месеца.

В споразумението са разписани детайлни политики и детайлни задачи. Пълния текст на документа вижте ТУК.

Днес в 10.00 ч. Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на ПП.

ВСИЧКО ЗА НОВАТА ВЛАСТ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА