Няма документи доказващи движението на парите, обясни здравният министър

Финансовото състояние на болница „Лозенец” към момента е на минус- с 38 млн.лв Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров. По думите му това е свързано с лошото управление на лечебното заведение, което обаче не е било пречка за раздаването на бонуси като допълнително стимулиране. Министърът заяви, че няма сериозни аргументи срещу решението за сливане на три дружества.

Кацаров: Предвидили сме 100 млн. лв. за апаратура за детски отделения

„Само сливане ще осигури добри условия за лечението на децата, тъй като изграждането на нова болница ще отнеме години. Група хора са използвали повече от десетилетия базата за лични цели. Сливат се три дружества. Третото дружество е възложителят на сроителството на детска болница. Авансово е изплатило 10 млн.лв, срещу които няма документ че е извършена каквато и да е дейност. Никой не поставя въпросът къде изчезнаха 10 млн. лв, които са били отпуснати на дружеството „Детско здраве”, обявено за инвеститор на нова детска болница. Парите са преведени без дори да има виза за проектиране на лечебно заведение. Няма обратни документи и фактури”, обясни министърът.

Болница „Лозенец” отрече обвиненията за финансови злоупотреби.

„В периода, в който аз съм изпълнителен директор на болницата общото допълнително материално стимулиране на всички лекари в болницата възлиза на 800 хиляди лева за шест месеца. Моето възнаграждение е 72 хиляди лева за тези шест месеца”, заяви изпълнителният директор на болница „Лозенец” доц.Радосвет Горнев.

МЗ задвижи процедурата по сливане на болници „Лозенец” с Националната педиатрия

Стойчо Кацаров коментира още, че ако се спазва законът би трябвало да се отнеме лицензът на съществуващата детска болница, тъй като не отговаря на изискванията.

Според здравния министър зеленият сертификат беше въведен успешно и даде своите резултати.

„Страната вече е в оранжевата зона. Тенденцията е да преминава към жълтата, после и към зелената. Ако нашите сънародници продължават да спазват прпотивоепидемичните изисквания и да се вкасинират с високи темпове, няма основания за краен песимизъм по отношение на новия вариант Омикрон”, допълни той.

Кацаров беше категоричен, че зеленият сертификат трябва да важи и за народните представители.

Без зелен сертификат за депутатите в НС

„Народното събрание не е типичното работно място, там влизат външни хора. Правилно е да се влиза със сертификат, тъй като рискът от заразяване е висок. Депутатите би трябвало да дават пример с поведението си”, каза още министърът.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.