Движението на много места е затруднено

След наводненията снежно бедствие връхлетя България. По високите части на планините натрупа голямо количество сняг. Движението на много места е затруднено. Обилният снеговалеж остави 80% от селищата в Смолянска област без ток заради аварии по електропреносната мрежа.

От снощи 79 деца в общежитието на Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка са на тъмно и на студено. Тежкият и мокър сняг, който вали втори ден в Родопите, поваля 20 киловолтови далекопроводи. Повредите са в труднодостъпни, гористи местности, което затруднява придвижването на аварийните екипите на енергодружеството. Снегът поваля огромни борове, които заприщват основни пътища. Така в капан в 04.00 ч. тази сутрин се оказва и линейка на Спешна помощ. Спешните медици остават блокирани на пътя от Широка лъка за Смолян близо 2 часа.

„Нашите колеги се отзовават и с помощта на електронен трион срязват дървото и разчистват пътя, за да може линейката да стигне до пациента възможно най-бързо”, обясни инспектор Чавдар Кючуков, началник на РСПБЗН- Пампорово.

Минути по-късно пожарникарите получават сигнал, че паднали дървета на пътя Стойките-Широка лъка са блокирали два буса с пътници.

„При единия случай също рязахме дървото, за да може да премине автобусът, а в другия случай се е наложило да използваме лебедката на пожарния автомобил, за да го изтеглим”, заяви Кючуков.

Продължава възстановяването след наводненията у нас

Заради непочистени пътища десетки автомобили и микробуси, доставящи храна закъсаха в снега.

„Ние бяхме закъсали и ни вадиха с тракторите, които обработват пистите”, разказа шофьорът Живко Райковски.

Според Боян Петров, който от 02.00 ч. е със снегорина по пътищата в Смолянска област причината за закъсалите автомобили не е снегът. Основно закъсвали коли с летни гуми.

До откъснатите села Триград, Жребово и Кестен днес по черен път бяха доставени хранителни продукти, лекарства и минерална вода на местното население. В няколко села са откъснати и водопроводите. 

Виелици и сняг затвориха и Паметника на свободата на Шипка. В района има над половин метър снежна покривка, а засега е невъзможно пътят догоре да бъде почистен. На самия връх през последните дни духат ураганни ветрове. Движението през самия проход не е спирано. Пътят се почиства 24 часа в денонощието от 6 снегорина.

Нормализира се ситуацията след пороите у нас (ОБЗОР)

Кризисна остава ситуацията в Община Гърмен. Трети ден хората в няколко села там са без питейна вода, след като главният водопровод беше унищожен от придошлите води на река Места.

Заради отнесения водопровод вода в Огняново няма от три дни. Временното решение е водоноска на площада.

„Водоноската не стига за 1800 души.Тя не стига и за половината село”, споделят местните.

Главният водопровод е отнесен. В момента до него достъпът е невъзможен и ремонт трудно може да започне.

„Трудно ще се ремонтира в кратки срокове. Това е сложно съоръжение”, каза Феим Иса, кмет на Община Гърмен.

„Нека държавата да изпрати ресурс, техника, пари, за да може водопроводът над река Места да се оправи в много кратък срок. Това с общински средства не може по никакъв начин да се възстанови”, заяви Димитрия Гюрова, кмет на с.Огняново.

Обсъжда се вариант или за спешно изграждане на алтернативен водопровод, или за аварийно присъединяване към съществуващата мрежа с минералната вода, която в момента се ползва от хотелите. И в двата случая обаче водата няма да достига за всички и ще се наложи режим.

Щетите по хотелите са огромни. В бранша се опасяват от провал на резервациите за предстоящите празници.

„В спа центъра всички уреди са под вода. Не се знае дали нещо ще проработи. Може би ще се наложи да връщаме резервации, ако възстановим  водата и отоплението”, обясни Никола Панчев, собственик на хотел.

В Гърмен също няма вода, частично решен е проблемът в останалите 5 бедстващи села в общината.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.