Проблем остава разрушената инфраструктура

Бедствено положение в няколко общини и щети в почти цяла Южна България след наводненията от уикенда. Край Благоевград затвориха за движение мост, който свързва няколко села с града. В пловдивско има и скъсана дига. Наводненията нанесоха щети за десетки хиляди левове на зеленчукопроизводители в района на Катуница.

Ситуацията започва да се нормализира най-вече, защото нивата на реките Струма и Места започват да намаляват. Остават обаче редица проблеми, свързани основно с повредена инфраструктура. В село Беласица придошлите дерета запушиха канализацията, а водата изби в дворовете. Петър Ангелов от вчера има собствена река, която минава през имота му.  „Колите е невъзможно да се извадят в момента, с малко дете съм”, оплака се той.

СЛЕД НАВОДНЕНИЯТА: Паднал мост изолира хора в рудоземското село Елховец

Дъждът в Беласица разруши няколко улици. Наводнени са десетки къщи. „Такова нещо не съм виждал. И от планината свлачища, дървета, масово се носеха по водата, камъни се търкаляха”, разказва друг жител на селото.  

С тежки щети след валежите са и в Петрич. Къщата на Надежда Масларска е оцеляла, но всичко е в кал: „Това е нещо, което човек не може да си представи, че може да му се случи – къщите да виждаш как за секунди се пълнят с вода, кал, камъни и дървета”.

В Гърмен ситуацията е критична. Там дъждовете отнесоха главен водопровод и 7 села са без вода. „Това е изключително сложно съоръжение, водопроводът минаваше въздушно над водата, в момента го няма, неговото възстановяване ще изисква много време”, категоричен е Феим Иса, кмет на Гърмен.

Щетите не подминаха и Благоевград. Ключовият мост над Струма към село Покровник поддаде и бе затворен. По него минава и главният газопровoд към Благоевград. „Идеята е да можем да проверим отблизо окачването на газопровода, така че да не бъде застрашено газоподаването на града”, посочи гл. ком. Николай Николов.

Остава бедственото положение в части от Южна България (ВИДЕО+СНИМКИ)

А на прохода „Предел” обстановката в понеделник се влоши рязко още в сутрешните часове, когато заваля обилен сняг. През целия ден пътят остана затворен за камионите над 12 тона.

В Пловдивско - десетки декари земеделска земя се оказаха под вода, след като дига се скъса в района на Катуница. В Смолянско - изчисляват щетите след бедствието в събота и неделя. Има пропаднал основен път, а водната стихия потопи частично и пещерата Дяволското гърло. Частичното бедствено положение в община Садово остава. Над 700 декара земеделска земя са потопени под вода. Река Чая се прибра в коритото си, а от понеделник спешно „Напоителни системи” с тежка техника започнаха да укрепват скъсаните диги. Критична остава ситуацията в Смолянска община, където след пороите падна и сняг. Група туристи бяха евакуирани от Триград. Има и много села, които са откъснати от света.  На три места река Чая къса дигите и залива стотици декари земеделски земи край село Катуница. Реколтата на Желязко Атанасов от 20 декара със зеле е унищожена.

„Загуби 20 декара среден добив да смята държавата, по един лев e зелето в момента на борсата, 40-50 хиляди. Пагубно е, разбира се. Аз съм се надявал на тези пари”, заяви Желязко Атанасов, земеделски производител.

БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ: Наводнения, свлачища и затворени пътища в страната (ВИДЕО+СНИМКИ)

Много от потърпевшите производители нямат достъп до потопените си ниви, за да огледат щетите. Производителите са гневни- бедствието ги спохожда за шести път  за последните три години, а решение на проблема няма.

„Ние не искаме покриване на щети, ние искаме да се възстанови дигата, за да може да работим спокойно. Не може всяка година реката да прелива и да търсим обезщетение”, категоричен е Желязко Атанасов.

Дигите на реката не са укрепвани от 80 години твърди кметът на община Садово. „Не за кърпене, а за основна реконструкция е дигата и за вдигане на самата височина. Тя е като швейцарско сирене! Хората са обезверени и ще блокират пътища,  ще протестират. Положението е нетърпимо”, твърди Димитър Здравков, кмет на община Садово.

От „Напоителни системи”, чиято отговорност е стопанисването на дигите, заявиха, че за цялостен ремонт на компрометирания участък пари няма. За това спешно се предприема аварийно закърпване. „В момента се работи по възстановяване на дясна дига на река Чепеларска, преди  вливането й в река Марица като считаме, че до края на деня, утре ще бъде възстановено. Почистваме дънери, паднали дървета в речното корито, които са предпоставка за подприщване  и последващи скъсвания на други участъци”, заяви Костадин Чолаков,  управител на „Напоителни системи“- клон Марица. 

Жълт код за силен вятър в половин България

Бедствена остава ситуацията в четирите общини на Смолянска област- Рудозем, Неделино, Девин и Смолян.„В Неделино помпената станция е заработила и самата помпа се качва вода, което предполага, че няма да има проблем с водоснабдяването. Най-големият проблем по републиканската пътна мрежа е посока Смолян-Девин след Широка лъка”, посочи Стефан Сабрутев, областен управител на Смолян.

 Пострада и пещерата Дяволското гърло. 100 метров  водовъртеж е опустошил инфраструктурата в нея. Всички осветителни тела са унищожени, има скъсани кабели и подкопани стълби, съобщи в социалните мрежи туристическото дружество “Орфей“, което стопанисва обекта. И към момента достъпът до пещерата Дяволското гърло е невъзможен. Пътят до нея е отнесен.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.