Положението в Неделино, Рудозем и Девин е критично

Проливни дъждове причиниха наводнения и свлачища в страната. На места токът е прекъснат, а десетки пътища са затворени. Затруднени са доставките на храна и комуникациите, има откъснати махали. В общините Неделино, Рудозем и Девин е обявено бедствено положение. Прелели са реките Арденска, Чепинска, Елховска и Неделинска. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Придошлата река Въча е подкопала и сринала около 100 метра от пътя Кричим-Девин. Едното платно на участъка е затворено за движение. Асфалтът виси във въздуха. През нощта реката е съборила и част от бетонната преграда на пътя, друга част от нея вече е в коритото на реката. Движението се осъществява само в едното платно.

Спрян за тежкотоварни автомобили е пътят Кричим-Девин, заради подкопаване.

Изолирани останаха Триград, както и селата Ягодина и Мугла, заради придошлата река. В Борино няма електрозахранване от снощи. Десетки населени места са без ток, аварийните екипи не могат да стигнат до тях и да отстранят повредите.

 

 

 

Получена е информация за наводнени търговски обекти от другата страна на реката в индрустриалната зона на град Девин.

Главният път от Девин до Смолян остава затворен изцяло за движение в посока Лъки, заради срутище. Водачите могат да изполват обходен маршрут през Пампорово.

Няма сигнали за бедстващи хора в общината.

 

Сериозна остава ситуацията в Рудозем.

„Много обилен дъжд започна да вали около 00.00 ч. и предизвика цялата тази апокалиптична картина. Събудихме хората с идеята, ако се наложи спешна евакуация, да са готови. Към момента няма евакуирани хора. Някои предпочетоха да се преместят на по-безопасно място, но около 03.30 ч. всички се върнаха по домовете си“, каза кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

Жълт код за силен вятър в половин България

Нивото на речното корито на река Неделинска е преляло на няколко места в града. Водата е заляла помпената станция в село Крайна.

„Нощта беше тежка. Материалните щети са големи. Наводнена е и помпената станция в града. Няма обаче бедстващи хора. Единствено едно семейство не успя да стигне до дома си заради отнесен от водите дървен мост. Те останаха при роднини, имахме готовност да ги настаним в общинска база", каза кметът на Неделино - Боян Кехайов.

 

На много места в област Благоевград също има преливания на реки и свлачища. В общините Гърмен, Симитли и Благоевград е обявено бедствено положение. В село Стойките свлачище срути къща, като по чудо в нея не е имало хора. В Крупник няколко жени трябваше да напуснат дома си, заради разрушени основи. Аварийните екипи през целия ден се опитваха да отстранят тежка авария на водопровода в Гърмен.

Пътят Банско-Симитли е затворен заради паднали камъни. 

Безсънна беше нощта и във Филипово, където огромна кална вълна се свлече и помете три автомобила. Частично бедствено положение е обявено и в Садово, пише Агенция "Фокус".

Движението по пътя Смолян-Чепеларе при км 80 е двупосочно в едната лента заради паднали големи дървета. Без ток и без път са боринските села Ягодина, Буйново и Кожаре.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.