Животните използват замръзналата морска вода, за да ловуват тюлени

По-малко изгладнели полярни мечки се очаква да търсят храна тази зима в руските арктически села, защото ниските температури ще позволят на животните да намират препитание в обичайния си хабитат, съобщи ДПА, като се позовава на прогноза на природозащитници. "Засега ситуацията е спокойна", каза за ДПА Дмитрий Рябов от Световния фонд за дивата природа. "Тази година ледът в морето се оформи навреме и полярните мечки се придвижиха на север, за да ловуват тюлени".

Учени разгадаха тайната на окраската на пандата

В предишни години жителите на северните гранични селища бяха разтревожени от гладуващи полярни мечки, които търсеха храна в контейнерите за отпадъци. Близо 50 мечки живееха седмици наред в обитаеми райони на архипелага Нова земя и преди две години заради тях властите бяха принудени да обявят извънредно положение.

НЕОЧАКВАНА ОПАСНОСТ: Мечки се появиха по ски пистите в Румъния (ВИДЕО)

Обикновено полярните мечки използват морския лед, за да ловуват тюлени. Тъй като през последните години ледените късове се оформят все по-късно през зимата и се топят по-рано, "животните ловуват на сушата", каза Рябов. "Те бяха принудени да остават по-дълго на сушата и тогава неизбежно се приближават и до хората - от любопитство и в търсене на храна, привлечени от миризмите", поясни той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА