Вижте каква е тя

Скорошно проучване показа, че отличителната черно-бяла окраска на гигантските панди осигурява ефективен камуфлаж в естествената им среда. Статията е публикувана в списание „Scientific Reports“. Въпреки че повечето бозайници са кафяво-сиви на цвят, има и такива, които имат контрастни черно-бели цветове - зебри, скунксове, косатки и панди. Изследователи от Великобритания, Финландия и Китай са използвали усъвършенствани техники за анализ на изображения, за да покажат, че гигантските панди доста ефективно се маскират посредством цветовете си. Черно-белите петна позволяват на животните да се сливат с пейзажа и да объркват представата на хищниците за действителния им размер.

Панди близнаци се родиха в мадридския зоопарк (СНИМКИ)

Авторите са анализирали снимки на гигантски панди, направени в естествената им среда, и са установили, че черните петна по козината се сливат с тъмните сенки и стволовете на дърветата, белите петна съответстват на ярко оцветени листа или сняг, а бледокафявите тонове осигуряват плавен преход между много тъмни и много светли елементи. Учените са потвърдили експериментално, че ефектът на маскировката на пандата действа не само върху човешките визуални модели, но има подобен ефект и върху котките и кучетата - двете основни семейства хищници, които ловуват панди.

Панда в зоопарка в Москва показа завидни бойни умения (ВИДЕО)

"Рядката фотография ни позволи за първи път да изследваме гигантската панда в естествената ѝ среда", казва д-р Оси Нокелайнен от катедрата по биология и науки за околната среда в университета в Ювяскюла, Финландия, в прессъобщение на Бристолския университет. „С помощта на най-съвременния анализ, използвайки приложни техники за моделиране на зрението, ние третирахме тези изображения така, сякаш пандите са били видени от техните заместители - хищници. Резултатите напълно опровергават мита, че гигантските панди са видими в естествената им среда."

Изследователите смятат, че контрастните петна са елемент от т.нар. деструктивно оцветяване, при което ясните граници на цвета на козината нарушават очертанията на животното и хищникът не може да определи отдалеч какво точно прави. "Когато китайските ни колеги ни изпратиха снимки от дивата природа, не видях на тях гигантска панда", казва ръководителят на изследването професор Тим Каро от Бристолското училище по биологични науки. "Ако ние, с нашето напреднало зрение на примати, не ги виждаме, това означава, че и потенциалните хищници, които имат по-лошо зрение, също не гои виждат. Осъзнахме това веднага, но трябваше да го докажем обективно."

С ГЛАВАТА НАДОЛУ: Панди си устроиха истинско забавление в снега (ВИДЕО)

Що се отнася до маскировката, много зависи от фона, отбелязват авторите на проучването. За да преценят дали оцветяването на пандите се слива с естествения фон, те използват т.нар. техника за цветово картографиране. Сравнителният анализ показва, че пандите в естествена среда са също толкова маскирани, колкото и другите животни. "Смятаме, че големите панди са много забележими животни, защото в зоологическата градина ги гледаме отблизо на фон, който често не отразява естествената им среда. Що се отнася до истинските хищници, гигантската панда всъщност е доста добре маскирана", казва другият автор на изследването Никълъс Скот-Самуел от Бристолското училище по психологически науки. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС