Част от панелните конструкции на горните етажи са компрометирани и трябва да бъдат укрепени

Хората от блока в Благоевград, който изгоря в началото на декември търсят помощ. Голяма част от тях все още не могат да се върнат в жилищата си, защото не е безопасно. Отворена е и дарителска сметка.

След пожара блокът в квартал Струмско е потънал в разруха. Тъмнината е навсякъде, а тишината поглъща всяка капка новогодишно настроение. Заради всички щети, в дома си Николай не може да се върне. 2022-ра година той, съпругата му и 7-годишната им дъщеря ще посрещнат далеч от семейния уют.

Пожар в блок в Благоевград, има жертви (ВИДЕО+СНИМКИ)

"На фона на това, което е в момента жилището ни, ние не може да празнуваме. Спукани са панелите на няколко места, всичко е сами виждате – черно. Не може да се ползват мебелите, голяма част от мазилките, всичко трябва да бъде свалено до нула. Общо взето, от апартамента може да ползваме стените и водопровода", споделя той.

"На Нова година… Ние първо няма да я честваме, второто, което е – жилището, в което живееше брат ми, ни го отстъпи да може да бъдем там, иначе на практика, оставахме от големия, красив дом – на улицата", разказва още Николай.

Ще могат ли хората от опожарения блок в Благоевград да се върнат в домовете си?

След 6 януари ще започне обстойното обследване на блока. Предварителните огледи показват, че част от панелните конструкции на горните етажи са компрометирани и трябва да бъдат укрепени.

Събират се средства в дарителска сметка за пълен ремонт на стълбищната площадка. Едва след това хората от блока могат да пристъпят към ремонт на собствените си жилища, които са опушени, наводнени и напоени… със страдание.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.