След искане на казахстанския президент, Русия изпрати миротворчески войски.

Съобщения за десетки жертви - и сред протестиращи, и сред органите на реда, при размириците в Казахстан. В бившата съветска република е обявено извънредно положение от снощи. 

След искане на казахстанския президент, Русия изпрати миротворчески войски. В контингента на Организацията на договора за колективна сигурност участват още четири бивши съветски републики.

Сблъсъците по улиците на Алмати продължиха до късно през нощта. По информация на властите, десетки хора са били убити при няколко опита за превземане на административни сгради и полицейски управления. Пострадалите са над хиляда, като близо 100 са служители на силите за сигурност. Стотици са арестувани.

През последните дни градовете в Казахстан са обхванати от протести срещу увеличението на цените на горивата, които прераснаха в размирици. Президентът заяви, че зад протестите стоят обучени в чужбина терористи. Летището в най-големия град в страната Алмати, което бе окупирано от демонстранти, отново е под контрола на правителството.

Сблъсъци в Казахстан, подпалиха кметството в Алмати (ВИДЕО)

„Много версии бяха разказани за случилото се тук. Навитата пружина вече е освободена след 30 години. Никой от нас не иска да убива или да оказва натиск върху друг човек”, каза протестиращият Рафик Жарилкасин.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.