В няколко града е обявено извънредно положение

Ескалация на размириците в Казахстан. Извънредно положение е обявено в столицата Нур Султан, в най-големия град Алмати и в няколко провинции. Протестиращи превзеха днес резиденцията на президента в Алмати. По-рано въоръжени с тояги и метални пръти хора нахлуха в кметството на града. Подпалена е и сградата на прокуратурата.

Подобни сцени се виждат много рядко в тази богата на нефт и газ страна. Улиците на Алмати, икономическата столица на Казахстан, приличат на бойно поле. Чуват се взривове и изстрели, както от страна на силите на реда, така и от средите на протестиращите, които са успели да се въоръжат. Сградата на кметството в Алмати беше обградена от демонстранти, а по-късно и подпалена. Демонстранти нахлуха и в резиденцията на президента.

"Призивите да бъдат атакувани сгради на правителството и военните са незаконни. Това е престъпление, за което трябва да има наказание. Искаме взаимно доверие и диалог, вместо конфликт", заяви президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев.

Правителството на Казахстан подаде оставка след масови безредици

В Алмати е прекъснат интернетът, не работят и телефоните. Съобщава се за загинали сред силите на реда. На помощ на полицията в най-големия град в страната е извикана армията. А самият президент застана начело на влиятелния Съвет за сигурност, като отстрани от поста бившия дългогодишен лидер на страната Нурсултан Назарбаев. Президентът обеща да отговори с максимална твърдост на най-сериозните размирици от повече от десетилетие в централноазиатската република. Протестите в Казахстан започнаха в неделя заради поскъпването на горивата и доведоха до оставката на правителството и връщане на старите цени. Това обаче не допринесе за успокояване на напрежението.

 

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
 

Източник: БТА