Това коментира д-р Александрова в студиото на „Събуди се”

Най-вероятно в България вече циркулират и двата варианта на COVID-19 - Делта и Омикрон. Това обясни в студиото на „Събуди се” вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

„Делта явно не иска да отстъпи, но Омикрон се разпространява наистина доста. В много страни вече Омикрон взима превес. Във всички случаи той си проправя път доста активно. Трудно е да се каже дали Омикрон е преобладаващ у нас, без конкретни данни”, добави специалистът.

Над 5 500 нови случая на COVID-19

Към момента проф. Александрова посочи, че не може да се каже, че Омикрон протича по-тежко при децата. „Наистина засяга много голям брой хора за единица време. В това число може да инфектира и повече деца”, уточни вирусологът.

Тя цитира и доклад на Центъра за контрол на заболяванията в САЩ относно ваксината срещу COVID-19 за деца. „В него са дадени данни от проучване върху 30 000 деца, които са ваксинирани. Те потвърждават, че най-често при тях се наблюдава болка на мястото на инжектирането, умора и главоболие”, разясни проф. Александрова.

COVID-19: Западна Европа продължава да регистрира висок брой новозаразени

Вирусологът коментира и по-сериозните странични ефекти, сред които и случаи на миокардит, след ваксинация при деца. „Във възрастовата група 5-11 години при поставени повече от 8 000 000 дози ваксини в САЩ са описани 11 такива случая. 7 от децата вече са се възстановили, а 4 са в процес на възстановяване”, каза тя.

Коментар от проф. Александрова дойде и за Флурона - комбинацията между COVID-19 и грип. „Тя не е нещо, което сега откриваме. Китай съобщи за такива случаи при първата вълна. Когато два вируса инфектират даден организъм - те могат да си помагат”, заяви вирусологът.  

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.