Темата е разширяването на ЕС и Западните Балкани

Президентът Румен Радев свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темата е "Интегриране на Западните Балкани в Европейския съюз. Роля на Република България за стабилизиране и асоцииране на Северна Македония". Заседанието продължава вече пети час.

СНИМКИ ОТ ПЛОЩАДА ПРЕД ПРЕЗИДЕНТСТВОТО ПРЕДИ НАЧАЛОТО НА КСНС ВИЖТЕ ТУК

Позицията на София остава непроменена - подкрепяме интеграцията на Скопие, но при зачитане на българския национален интерес.

Милен Керемедчиев:България ще отстоява позицията си по темата за общата ни история с РСМ

Преди дни премиерът Кирил Петков обяви, че ще се подготвят пет работни групи по ключови за двете страни въпроси. След седмица той ще замине и на първото си официално посещение в Скопие.

ПРЕДИ КСНС ПРИ ПРЕЗИДЕНТА: Ще има ли обрат в позицията ни за Северна Македония

През 2020 г. България блокира преговорите на западната ни съседка за членство в Европейския съюз. Един от основните мотиви за действията на страната ни беше неспазването на ангажиментите по Договора за добросъседство, подписан между двете страни, от 2017 г. По този начин България се превърна в единствената държава, която блокира интеграцията на Северна Македония.
 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.