Коментар на Андрей Врабчев и проф. Ивайло Дичев

Президентът Румен Радев свиква днес заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темата ще бъде „Интегриране на Западните Балкани в Европейския съюз. Роля на Република България за стабилизиране и асоцииране на Северна Македония".  Позицията на София остава непроменена - подкрепяме интеграцията на Скопие, но при зачитане на българския национален интерес. Седмица след заседанието на КСНС, на първо официално посещение в Северна Македония заминава и премиерът Кирил Петков. 

Ковачевски: С Петков очаквам да утвърдим формите на сътрудничество и напредък

„Позволихме един исторически проблем да бъде междудържавен спор. И в двете общества най-шумните гласове са на хора, които или са свързани с крайнонационалистическите групировки или са на такива, чиято реч е свързана с идеологическите лозунги на две общества, които вече не съществуват – на комунистическа България и на Югославия”, коментира Андрей Врабчев от Фондация „Татковина".

„Това, което се случи досега не беше правилният подход в отношенията ни, тъй като България не реализира никакви ползи от позицията си дотук. Апелираме и към двамата премиери да покажат добра воля”, каза още той.

Премиерът Петков отива на посещение в Скопие

Темата коментира и културният антрополог проф. Ивайло Дичев. „С това вето направихме фатална грешка. Оставихме региона да не се развива, пропуснахме шанса да станем лидери на европейското разширение. За три години това вето направи нещо, за което на Тито му бяха нужди 30 години – насъска двата народа едни срещу други. Дано днес се намери някакво решение”, посочи той.

„Подкрепям вдигането на ветото. След днешния КСНС трябва да се започне сътрудничество в транспорта, икономиката и културата. Надявам се днес да няма популистки разминавания”, категоричен бе Дичев.

Повече по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.