Как точно действа схемата?

Полицията предупреждава за нов вид измама на принципа на „ало” измамите. В случая, извършителите звънят по телефона и се представят за банкови служители. Целта им е да измъкнат информация за банкови карти, потребителски имена и пароли за електронно банкиране. Оказва се, че методите им сработват и успяват  да реализират и плащания, без знанието и съгласието на титуляра на сметката.

Мъж от Горна Оряховица даде 20 хиляди на „ало” измамници

„Измамата се състои в телефонно обаждане или изпращане на имейл на случайни граждани като отсрещната страна се представя за банков служител. Той засяга даден проблем, свързан със сигурността на банката. Относно разрешаването му мнимите банкови служители искат имена и пароли за акаунтите на хората в приложенията за онлайн банкиране, както и номера на банкови карти. След придобиване на тези данни измамниците имат достъп до личните банкови средства и се разпореждат с тях”, обясни Йордан Пешев – началник сектор в отдел „Икономическа полиция” в СДВР.

„Това е сравнително нова измама за нас. На територията на София са регистрирани общо 12 случая до момента. В 99% от тях измамата е недовършена, но за съжаление имаме и 1 случай, в който е била успешна”, каза още той.

Четирима души от Ветово арестувани за интернет измами

Пешев предупреди, че банков служител на която и да е институция не би се обадил да сигнализира за проблем със сигурността, който би могъл да се разреши по телефона.

Още по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.