За" гласуваха 129 народни представители, "против" - 92 и "въздържали се" - 0

След два месеца закъснение бюджетът на държавата за тази година вече е в пленарната зала. Девет часа отне на депутатите да приемат на първо четене план-сметката на Националната здравна каса и на Държавното обществено осигуряване. Първо - опозицията атакува бюджета за здравеопазване.

 „Това не е бюджет на реформата”, каза Лъчезар Иванов от ГЕРБ-СДС.

„Реформи на парче не се правят. Трябва да има списък с ясни задачи и цели, както и срокове”, обяви Джевдет Чакъров от ДПС.

В защита на план-сметката управляващите напомниха, че от скоро са на власт и реформи ще има при актуализацията на бюджета през лятото.

 „Това е най-логичната, най-правилната ситуация, която ще подобри българското здравеопазване”, каза Антон Тонев от “Продължаваме промяната”.

Освен спорове, в пленарната зала се чуха и искания - да има повече пари за дентална помощ, но и не само.

„Освен пандемията хората би трябвало да обърнат внимание и на своето ментално здраве”, каза Любомир Каримански от ИТН.

Тричасовите дебати завършиха с успех за проектобюджета на Здравната каса. След това споровете се прехвърлиха на бюджета за Държавното обществено осигуряване. Най-спорен се оказа размерът на максималния осигурителен доход. От „Демократична България” изненадващо поискаха той да се запази на 3000 лева, а не да се увеличи на 3400 лева, каквато е идеята на правителството.

„Дефицитът в осигуряването е голям. Няма да се напълни с тези осигуровки. Това е като да лепиш пробойна с тиксо”, обясни Ивайло Мирчев от „Демократична България”.

„Когато искаш високи пенсии, ще плащаш високи осигуровки”, каза Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната”.

По време на дебата не липсваха и обвинения между управляващи и опозиция.

 „Пенсионерите търпеливо и кротко понасяха студени душове през последните шест години”, каза Искрен Арабаджиев от ПП.

„Мисля, че спешно трябва да се обадим на полицията, защото когато хората разберат, че пада данъкът по лихвите върху кредитите, ще се съберат пред НС за всенародно веселие”, каза Любен Дилов-син от ГЕРБ-СДС.

Накрая депутатите решиха на първо четене - тази година ще има по-висока минимална работна заплата, по-високи пенсии, но и по-високи осигуровки за хората с големи доходи.

Проф. Ива Угринова: Бюджетът 2022 за БАН ни обрича на закриване

На първо четене: НС прие бюджета на НЗОК за 2022 г.

Социолози: Бюджетът ще е повод за търкания и надцакване в коалицията

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.