В него се предвиждат 604,4 млн. лв. повече за разходи и трансфери

Парламентът одобри на първо четене бюджета на НЗОК за тази година. "За" бяха 129 народни представители, 90 -"против", без "въздържал се". Проектът беше подкрепен от "Продължаваме Промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България". Против гласуваха ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане".

В проектобюджета са заложени над 8,3 млрд. лева за здравеопазване през 2022 г. 500 млн. лева са разходите за ваксини, тестове и лекарства за лечение на COVID-19. Над 470 млн. лева ще са парите за лекарите на първа линия, а 100 млн. лева ще са нужни за еднократните помощи от 75 лева за пенсионерите при завършен ваксинационен курс.

 

Преди гласуването основните критики на опозицията по бюджета на НЗОК бяха, че се предлагат реформи на парче.

„Това не е бюджет на реформата, както се прокламира от страна на управляващата коалиция. Той не създава никакви условия за реформиране на системата”, заяви Лъчезар Иванов от ГЕРБ-СДС.

„Не се залагат никакви реформи. Реформи на парче не се правят. Необходимо е да има цялостна концепция за такива”, каза Джевдет Чакъров от ДПС.

В защита - управляващите напомниха, че са само няколко месеца на власт. „Това са възможностите, пред които нашата национална система е изправена”, каца Антон Тонев от „Продължаваме Промяната”.

Депутатите се заемат с рокадите в КЕВР

От „Демократична България” увериха, че между първо и второ четене план-сметката на НЗОК ще се подобри. „Демократична България” счита за своя най-важна политическа задача спирането на кражбите и злоупотребите с парите ни за здраве”, посочи Александър Симидчиев.

От „Възраждане” призоваха за повече пари за дентална помощ. В бюджета сега са заложени близо 240 хил. лева. „Материалите постоянно поскъпват, а зъболекарите трябва да отделят лични средства за закупуване на предпазни средства по време на епидемия. Много българи имат проблеми със зъбите, много българи не могат да си позволят лечение”, заяви  Елена Гунчева.

От „Има такъв народ” откроиха друг разход, свързан с пандемията. „Освен пандемията хората би трябвало да обърнат внимание и на своето ментално здраве”, каза Любомир Каримански.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.