Ще представят правителствената стратегия за живот с COVID след края на междусрочната ваканция на 21 февруари

До края на февруари в Англия може да отпадне законът, който задължава заразените с COVID-19 да се изолират, съобщи премиерът Борис Джонсън.

"При условие че сегашните окуражаващи тенденции в данните се запазят, очакванията ми са, че ще можем да прекратим месец по-рано последните вътрешни ограничения, включително законовото изискване да се самоизолирате, ако тестът е положителен", заяви британският министър-председател пред Камарата на общините.

Той заяви, че възнамерява да представи правителствената стратегия за живот с COVID след края на междусрочната ваканция на 21 февруари.

Миналия месец Джонсън обяви, че ще бъде разрешено да отпадне законовото изискване хората да се самоизолират, когато са заразени с коронавирус, когато на 24 март изтече срокът на действие на разпоредбите.

Борис Джонсън пее "I Will Survive" с новия си директор по комуникациите

Повечето ограничения, свързани с коронавируса, включително задължителното носене на маски, бяха отменени в Англия на 27 януари, след като британското правителство заяви, че въвеждането на бустерна ваксина успешно е намалило сериозните заболявания и хоспитализациите от COVID-19, съобщи „Евронюз“.

Националната статистическа служба (ONS) съобщи наскоро, че процентът на заразените в Англия остава висок, като през последната седмица на месец януари един на всеки 20 души е бил с коронавирус.

Появи се снимка на Джонсън от локдаун парти (СНИМКА)

Много политици от управляващата Консервативна партия на Джонсън открито се изказват срещу продължаващите ограничения. През декември около 100 депутати от торите се разбунтуваха срещу решението на правителството да въведе ваксинационни пропуски, след като в страната рязко нараснаха инфекциите с Омикрон.

Предварителният ход за предсрочно прекратяване на задължителната самоизолация идва в момент, когато лидерството на министър-председателя остава под въпрос след скандала с партитата, които се проведоха на Даунинг стрийт и в правителствените сгради, докато страната беше блокирана. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БГНЕС