Цената им може да скочи от 7 до 10 ст. за литър

Сериозни затруднения за превозвачите заради цените на горивата. Заради по-високите цени на суровините редица области имат проблеми с транспорта между села и градове.

Наблюдава се и значителен скок на горивата, които зареждаме всеки ден. Според сайта „Фуело” средно  за бензин А95 плащаме 2,49 лв.. Литър дизел е 2,57 лв., а газта – 1,40 лв. за литър.

През февруари 2021 г. бензинът е бил 1,91 лв., както и дизелът, а пропан-бутанът - 97 стотинки. Погледнато в проценти именно увеличението на газта е най-много – 31%. Бензинът е скочил с 23 на сто, а дизелът с 26%.

Пазарджик е един от областните градове, където транспортът със селата страда все повече - както заради по-малкото пътувания през пандемията, така и заради високите цени на горивата.

Преди месец 75-годишната Милена Угорелкова, която живее в пазарджишкото село Боримечково, се разболяла. Сега се налага да отиде на контролен преглед при специалист в болницата в града. От пенсията си е заделила пари, за да плати на съседи, които имат автомобил, за да я закарат. „Сега в момента както съм болна, а и такива като моите приятелки, които са болни, не можем да си помагаме. Как и къде да отидем и как ще отидем на доктор? Търпим болките, лежим и чакаме, ако имаме късмет да оживеем”, казва тя.

Експеримент: Къде цената на горивото е най-висока

Положението е такова, че превозвачите не могат да си покриват разходите за всички линии. „При 190 курса дневно преди началото на пандемията, днес през транспортния възел преминават 120 курса, което е намаление с 40%. Най-силно редуцирани са курсовете по направление от Пазарджик към Пловдив, Велинград, Пещера и София”, заяви Снежана Гумнерова, която работи в отдел „Връзки с обществеността“ на автогара Пазарджик.

Подобно е положението и в Димитровград. „Положението е трагично. Транспортът е много заплашен от почти невъзможното поддържане по линиите”, коментира Деян Георгиев – концесионер на автогарата в Димитровград.

Делчев: Повишаването на цените на горивата ще продължи

.Експертите обясняват, че заплахата от 3 лева за литър дизел или бензин към този момент не е реална. „Не смятам, че ще се стигне до 3-те лева, тъй като все още имаме много сериозен диапазон до тази точка. Това означава, че цената на петрола на международните пазари трябва да отиде от порядъка на 130 долара, което аз не мисля, че ще се случи”, каза Васил Начев, който е енергиен експерт.

Въпреки това цените може да скочат с още около 20 стотинки. „Ако запази тези нива, тоест между 90 и 100 долара, ако се движи за барел нефт, това означава, че цената ще бъде 2,50-2,70 лв.”, добави Начев.

В момента барел петрол е на цена около 92 долара.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК