Поне 22 милиона жени и 5 милиона мъже страдат от заболяването в ЕС

В човешкото тяло костната структура подлежи на непрекъснати промени като изграждане и разрушаване. До тридесетгодишна възраст изграждането на костите е по-силно от разрушаването. След това започваме да губим малко по малко от плътността им и това е естествен процес.

Кога обаче сме застрашени от остеопороза и как да я предотвратим?

"Остоепорозата бе обявена още през  2000 година, като едно от трите най-важни социалнозначими заболявания в световен мащаб, наред с онкологичните и сърдечно-съдовите. С повишаване продължителността на живота тя става все по-честа. В Европейския съюз поне около 22 милиона жени и около 5 милиона мъже страдат от нея и всяка година те се увеличават", това каза в "Социална мрежа" ендокринологът д-р Дениз Бакалов.

Той добави, че най-вероятно около 250 000 жени в България са с намалена костна плътност на бедро, бедрена шийка и още толкова с намалена костна плътност на гръбначния стълб, което прави около половин милион жени, засегнати от болестта у нас.

"Основният риск при тези жени е развитието на остеопоротични фрактури, и то най-вече на бедро, защото още в първите от три до шест месеца след счупване на бедро, следствие на остеопороза, има повишаване на смъртността", добави д-р Бакалов.

Като най-застрашената група ендокринологът отдели жените след менопаузата. Застрашени са и тези, които не се хранят пълноценно и им липсва достатъчно калций, витамин D, белтъчини.

Тютюнопушенето и алкохолът също нарушават костното здраве.

Мъжете също могат да страдат от остеопороза, но много по-рядко. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.