Наложи се съотборници на пострадалия Георги Петков да блъскат повредения автомобил

Абсурд с линейка на футболния терен за пострадалия Георги Петков от „Славия”. Вратарят пострада сериозно при сблъсък с друг играч по време на мача на отбора му срещу ЦСКА.

Вратата на пристигналия на терена автомобил за спешна помощ не можа да се отвори няколко минути и се наложи съотборници на Петков да я удрят и блъскат. Линейката е била частна и не е сред колите на Спешна помощ.

„След като установих, че има комоцио, извикахме линейката, за да може да го транспортираме по най-бързия начин в болница”, каза Дениз Йълмаз - кинезитерапевт на „Славия”.

При опит стражът на белите да бъде качен в линейката се оказва, че задната врата не се отваря. „И не става, и не става. С две ръце съм се кръстил, за да се отвори тази врата. Още ми треперят краката”, сподели Васил Попов, който е бил дежурен лекар на срещата.

В битката с отварянето на линейката се включват и медици, и фуболисти. „Доста от футболистите и от моите колеги се измъчиха да отворят вратата. Отне горе-долу 10 минути и най-накрая отворихме вратата с помощта на един наш футболист, който беше влязъл вътре в линейката”, каза Дениз Йълмаз.

 

 

Линейката е на медицински център „Артро”. Оттам нямат обяснение за случилото се. Шофьорът бил разбрал за техническия проблем чак на терена. „Усетил е някакво допълнително щракване, което е заключило вратата по някакъв начин. Шофьорите са прецизни, те преглеждат линейката преди всеки мач. Въпросната техническа неизправност е възникнала на самия терен”, заяви Лалка Коева.

И тук се повдига въпросът трябва ли за мача да има осигурена втора линейка. „Това, което направиха от страна на домакините, е да се осигури втори специализиран автомобил, а не линейка. Това обаче в голяма част от случаите са автомобили, в които състезателите могат да бъдат возени само в седнало, а не и в легнало положение”, коментира спортният журналист Ясен Деянов.

 

 

Спортният журналист на NOVA Александър Костадинов беше на терена по време на случилото се. Той обясни, че приблизително десет минути вратата на линейката не можела да се отвори. „Веднага изниква въпросът защо се случва това и каква е готовността на Спешната помощ да окаже такава навреме”, посочи той.

Костадинов припомни случая на Кристиан Ериксен на Европейското първенство. Тогава UEFA задължи всеки професионален отбор да има дефибрилатори на стадиона. „Проблемът дойде точно от техническaта повреда на линейката. По много начини пробваха да отворят вратата”, добави той.

Въпреки негативната случка, вчера Петков подобри рекорд като най-възрастния професионален играч на България. Състоянието му се подобрява, но той ще остане дълго време извън терените. Това заяви за NOVA собственикът на клуба Венцеслав Стефанов.

„Отидох да видя какво е положението на Георги. По-добре е, възстановява се, но дълго време ще бъде извън строя. Ударът в главата е бил много силен. Лакътят на Кайседо просто му е разбил главата. Грозна работа, това е престъпление”, коментира президентът на „Славия”.

След зловещия удар с нападателя на ЦСКА вратарят губи съзнание, гълта езика си три пъти, вследствие на което получава и гърч. Медицинският щаб на терен успява да овладее кризисната ситуация и след забавянето заради техническия проблем с линейката е откаран в болница. 

Стефанов направи коментар и за линейката: „Това пък е другата пародия. Пращат такива трошляци. Ние плащаме пари - те ни пращат трошляци, какво да направим. Всяка една линейка ние си я заплащаме. Това е задължение на клуба”, допълни той. 

Вратарят на „Славия” е настанен във Военномедицинска академия и е в добро състояние казва от лечебното заведение. Петков ще остане под наблюдение още няколко дни.

„Можеше да стане много лошо. От 38 години съм в спорта и такъв случай не е имало”, каза Васил Попов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.