Има ли паника в страната - отговор търсят Николай Дойнов и операторът Росен Илиев

Втори ден след старта на войната в Украйна - руската армия достигна Киев. Градът се готви за отбрана. Няколко големи града в южната и източната част на страната бяха превзети или обкръжени. На фона на стрелбата и ударите с ракети украинският президент предложи нови преговори, включително за неутралитет на страната. От Кремъл обявиха, че са готови за разговори в Минск. Специалният ни пратеник на NOVA в Украйна Николай Дойнов успя да разговаря с украинци за войната в страната. Пред камерите ни те споделиха има ли паника и опашки по магазините и бензиностанциите.

Войната доведе до голяма бежанска вълна към западните граници на Украйна. Сред опитващите се да напуснат страната има и немалко българи.

Свидетели споделят, че три ракети са паднали в близост до сградата на украинското Министерство на отбраната. Съобщава се и за ожесточени престрелки в предградията на Киев. Хиляди жители на града са прекарали нощта в мазетата или метрото, постоянно се чуват и сирени.

„Успяхме да поспим известно време. Всички се събудихме от мощния врив в 04.20 ч. Крихме се във ваната, докато накрая успеем да излезем от там”, разказа жена.

 

И тази нощ е имало ракетни удари, казват от управата на Киев. Голям жилищен блок беше ударен от ракета или свален дрон. В един от южните квартали на столицата е паднал самолет. А на една от гарите в Киев се наложи военни да стрелят във въздуха, за да разпръснат множество от хора, опитващи се да избягат от Киев с влак.

Украинският президент Володимир Зеленски призова Владимир Путин да седнат на масата за преговори. Той е заявил, че е готов да обсъди неутралитета на страната си.

„Искам отново да се обърна към президента на Руската федерация. На цялата територия на Украйна се водят боеве. Нека да седнем и да поговорим, за да спрем убиването на хора”, каза Зеленски.

В отговор, от Кремъл заявиха, че Русия е готова да изпрати делегация в беларуската столица Минск за разговори с Украйна. От Москва обаче подчертават, че демилитаризацията остава основно условие. А Владимир Путин призова военните в Украйна да вземат властта.

„Обръщам се към военнослужещите от въоръжените сили на Украйна. Не позволявайте на неонацистите и бандеровците да използват вашите деца, съпруги и възрастни хора като жив щит. Вземете властта в свои ръце. Ще ни бъде по-лесно да постигнем споразумение, отколкото с тази шайка наркомани и неонацисти, която се е настанила в Киев и е взела за заложник целия украински народ”, каза Путин.

Според Володимир Зеленски санкциите на запада срещу Москва не са достатъчни.

„Тази сутрин сами отбраняваме страната си точно както вчера. А най-мощните сили в света гледат отдалеч. Вчерашните санкции убедиха ли Путин да спре? Виждаме в небето ни и чувстваме под краката ни, че не са достатъчни”, смята украинският президент.

Зеленски заяви още, че Русия го е определила като цел номер 1.

„Оставам в столицата. Семейството ми е в Украйна, децата ми са в Украйна. Не сме предатели. Те са граждани на тази страна. Къде точно се намират, нямам право да кажа. Според информацията, която имам, врагът ме е определил като "цел номер 1". Семейството ми е "цел номер 2". Те искат да нанесат удар по Украйна, като унищожат държавния глава”, заяви той.

Зеленски се обърна отново към европейските си партньори и поиска помощ. Европа има достатъчно сила, за да спре тази агресия, заяви той.

Разказите на живеещите в Украйна - гледайте във видеото.

РАЗКАЗ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Специалният пратеник на NOVA Николай Дойнов с поглед от Украйна

ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА В СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК