Те имат 48 часа да напуснат страната

Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата. Те имат 48 часа да напуснат страната. Това обяви министърът на външните работи Теодора Генчовска.

Поводът за санкциите е разследване на прокуратурата и на ДАНС за шпионаж. В шпионската мрежа, твърди прокуратурата, е участвал и български генерал от резерва, който е издавал държавни тайни на съветник в руското посолство в София. Висшият военен е обвинен и задържан за 72 часа.

Още рано сутринта главният прокурор Иван Гешев загатна за разследването, а от МВнР реагираха светкавично. „Двама руски дипломата са обявени чрез нота за персона но грата”, заяви Теодора Генчовска.

Прокуратурата: Руски дипломат у нас е извършвал нерегламентирана разузнавателна дейност

Според прокуратурата висшият военен издавал държавни тайни на съветник в руското посолство в София. Двамата провеждали конспиративни срещи, предали си информация през криптиращи устройва, казват още от обвинението. По непотвърдена информация става дума за бригаден генерал Валентин Цанков.

От МВнР днес са поканили посланика на Русия Елеонора Митрофанова, но е отказала да отиде и е изпратила свой заместник. „Идеята беше да бъде извикана от зам.-министър на външните работи, но тя каза че е извън столицата”, посочи Генчовска.

„С първата нота се уведомява руската страна, че България обявява за персона нон грата двама дипломатически служители на руското посолство у нас. А с втората нота - че МВнР остро протестира срещу публикации на посолството на Руската федерация в информационното пространство през последните дни с обидни квалификации и внушения спрямо България и нейните съюзници. Те са в пълно противоречие с многократното декларирани от самото посолство и неговото ръководство политика на уважение и сътрудничество с България”, заяви Митко Димитров - директор на дирекция „Пресцентър“ на МВнР.

И добави: „Използваното от посолството език е несъвместим с дипломатическата практика и обществени норми и представлява недвусмислена обида към Република България. Настояваме посолството незабавно да премахне въпросните публикации и да поднесе извинения по съответния ред”.

Бориславова: Руският посланик беше поканен да се яви в МВнР

От руското посолство отговориха индиректно със снимки във Facebook как Елеонора Митрофанова поднася цветя на връх Шипка по случай Трети март.

Коментар по скандала дойде и от началника на кабинета на премиера Кирил Петков.

„Преглежда се и необходимостта от идентифициране на допълнителни лица, които евентуално поставят под въпрос дипломатическия статус, тъй като не изпълняват само дипломатически функции”, каза Лена Бориславова.

„Твърде късно е спецпрокуратурата да се доказва като структура, която трябва да остане в системата на съдебната власт. Ако става дума за тези руски шпиони, които от миналата година са в оборот в публичното пространство, е много жалко че прокуратурата няма какво друга да каже”, заяви Бойко Рашков.

Това е седмият руснак, който само в последните две години властите разкриват, че шпионира за страната си под прикритието на дипломатическа работа в България.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.