Вижте някои от тях

Голямо количество неверни снимки се разпространяват из социалните медии. Сред фалшивите кадри е видео на репортер с чували с трупове, които обаче се оказват актьори. Първоначално се смята, че видеото е от Украйна, но се оказва то 2019 г. от инициатива за климатичните промени.

Друг пример е снимка, за която се твърди, че е от центъра на Киев, а всъщност е от 2014 г. от антиправителствени протести. Видео пък показва как актьори биват гримирани, за да изглеждат наранени от бойните действия, а всъщност става дума за кино проект.

Украинци пък качват в ТикТок насоки как да се шофира танк, но всъщност кадрите са отпреди година. Публикацията има 7 млн. гледания. В мрежата се разпространяват и кадри на вакуумни бомби, но това се оказва неточна информация, а снимките се оказват от Сирия. На видео пък се вижда мъж, който се сбогува със семейството си. Истината обаче е, че става дума за руснак, който е от Донецк и предстои да воюва срещу Украйна. Уелски графичен дизайнер пък направи фалшива корица на списание Time с колаж на Путин и Хитлер.

Репортер: Ирена Рашева

Повече по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.