Сопраното временно се оттгеля от сцената

Руската оперна певица Анна Нетребко няма да пее на сцената на „Метрополитън", тъй като отказа да оттегли подкрепата си за руския президент Владимир Путин. Участието ѝ в операта „Лисеу“ в Барселона също беше анулирано.

Нашествието в Украйна доведе до проява на солидарност в света на изкуството и културата с украинските творци, а също и до реакции срещу руското правителство и свързаните с него, които не отхвърлят действията на Путин.

“Това е огромна артистична загуба за “Метрополитън". Анна е една от най-великите певици в историята, но с Путин и с убийства на невинни хора в Украйна, няма начин да продължим напред”, заяви директорът на операта Питър Гелб.

Във вторник Нетребко обяви, че временно се оттегля от сцената. Тя трябваше да пее на 3 април в барселонската опера “Лисеу”, но участието ѝ беше анулирано, а след това имаше планирани три концерта със съпруга си тенора Юсиф Ейвазов. На 13 април руското сопрано имаше ангажимент с Берлинската филхармония. 

50-годишната Нетребко, родом от Краснодар, получи почетното звание Народен артист на Русия от Путин през 2008 г.

Оперната прима направи своя дебют в “Метрополитън” на 14 февруари 2002 г. в спектакъла  "Война и мир" и бързо се превърна в любимка на публиката. Тя участва общо в 192 представления, като последното от тях беше новогодишен галаспектакъл на 31 декември 2019 г.

Вижте повече по темата във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.