Протестиращи скандираха срещу руския президент Владимир Путин, но и срещу НАТО

Хиляди хора участваха в кортеж на мира, организиран в центъра на Рим от няколко синдиката и неправителствени организации в знак на протест срещу инвазията на руски военни в Украйна, предаде Франс прес.

Протестиращи скандираха срещу руския президент Владимир Путин, но и срещу НАТО. "Никакви бази, никакви военни, Италия извън НАТО", викаха някои от демонстрантите. В началото на кортежа им имаше голямо знаме с цветовете на дъгата. На много от плакатите, носени от протестиращите, пишеше: "Не на Путин, не на НАТО".

Италия реши да изпрати оръжия на Украйна, но така и не обяви в детайли за какво военно оборудване става дума.

"Войните не се спират с други войни и не се спират с пращане на оръжие на украинския народ. Войните се спират само като се прати ООН в Украйна", заяви Маурицио Ландрини, ръководител на Общата конфедерация на труда, един от организаторите на протеста.

Няколко десетки хиляди души участваха в демонстрация за мир в Цюрих, в Швейцария, предаде Франс прес. Демонстрацията беше организирана от синдикати и леви партии. Протестиращите носеха плакати, на които пишеше: "Стоп на войната" и "Мир". Развяваха се и украински знамена. Организаторите на протеста очакваха в него да се включат до 20 000 души, но сега казват, че те са били над 40 000. Демонстрации са предвидени за днес и в други градове на страната. Демонстрантите в Цюрих настояваха за незабавно прекратяване на огъня в Украйна, за дипломатически преговори и за изтегляне на руските военни.

Хиляди се събраха и на демонстрация в Париж срещу руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес. Подобни демонстрации са насрочени в цяла Франция през уикенда. Протестиращите в Париж скандираха "Не на войната в Европа" и носеха плакати, на които пишеше "Спрете войната", "Путин убиец" и "Спасете Украйна". Очаква се в демонстрациите във Франция да се включат около 25 000 души.

Няколкостотин души с украински знамена протестираха днес в Лондон срещу войната в Украйна. Те се събраха на площад "Трафалгар" и някои от тях носеха плакати, на които пишеше: "Путин убива" и "Ембарго срещу Русия". Те скандираха и "Спрете Путин, спрете войната".

В протеста се включи и апостолическият нунций на Ватикана във Великобритания Клаудио Гуджероти, който прочете молитва и заяви: "Днес ние всички сме украинци".

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА