Това заяви председателят на ЕК в Twitter

Ние сме твърде зависими от руските изкопаеми горива. Трябва да осигурим надеждни, сигурни и достъпни доставки на енергия за европейските потребители. Знаем как да го постигнем с #EUGreenDeal. Но трябва да действаме по-бързо. Това написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Twitter.

Публикацията ѝ идва на фона на изложения от ЕК план на страните от ЕС за пълно спиране на доставките на въглища, нефт и газ от Русия, който трябва да бъде осъществен до 2030 г.

„Европейската комисия предложи план, който да направи ЕС независим от руските изкопаеми горива много преди 2030 г., като се започне с газа”, се казва в документа. В него се подчертава, че решението е взето в резултат на конфликта в Украйна.

САЩ планират да забранят вноса на руски петрол

Според плана на ЕК страните от ЕС трябва да намалят зависимостта си от руските газови доставки с 67% до края на тази година. Експертите отбелязват, че цените на енергията в Европа вече са се превърнали в „остър и задълбочаващ се проблем”.

Председателят на ЕК обясни в Twitter, че RePowerEU ще диверсифицира доставките на газ, ще ускори въвеждането на възобновяеми енергийни източници, ще подобри енергийната ефективност и ще замени газа в отоплението и електроснабдяването. „Това може да намали търсенето на руски газ с 2/3 до края на годината”, подчертава Фон дер Лайен.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.