МААЕ загуби контакт със ситемите и в Запорожката АЕЦ

Бомбардировките и боевете продължават. Руска ракета удари детска болница в Мариупол. Има ранени и затрупани под развалините. 6-годишно дете и двама възрастни са сред жертвите на обстрела. Светът реагира остро.

По данни на Киев, само вчера е имало удари по три болници, две от които - западно от столицата. Обстрелът в родилното отделение в Мариупол е бил най-разрушителен. Президентът Володимир Зеленски обвини Русия в геноцид.

Кремъл заяви, че ще поиска от руските военни информация за случилото се, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Задължително ще се поинтересуваме, ще питаме нашите военни, защото ние с вас, естествено, нямаме ясна информация какво е станало там и военните със сигурност ще предоставят някаква информация. Аз не мога да кажа", заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС, след като бе помолен да коментира обстрела на този обект.

6-годишно дете и двама възрастни са жертвите на обстрела на детска болница в Мариупол

 „Детска болница. Родилен дом. С какво заплашиха те Руската федерация? Що за държава е това - Руската федерация, която се страхува от болници и родилни домове и ги унищожава?

Атаката е станала в момент, когато е било в сила обявеното прекратяване на огъня за евакуация на цивилни”, каза Зеленски във видеообръщение в Телеграм.

„Унищожени болници. Разрушени училища, църкви, къщи. Убити хора, убити деца. Бомбардирането на родилната болница е последното доказателство, че срещу украинците се извършва геноцид”, добави украинският президент.

Русия нарече обвиненията за удари по болницата "фалшиви новини", тъй като сградата била евакуирана още преди това. А от Кремъл отново повториха, че не нанасят удари по цивилни обекти. Хуманитарната обстановка в стратегическия пристанищен град Мариупол продължава да се влошава. Местните жители са без вода, отопление, телефони и основни санитарни материали.  Вече десет дни 300-хилядният Мариупол е обсаден от руските части и е обект на непрестанни бомбардировки.

МААЕ: Няма контакт със системите за следене и в Запорожката АЕЦ

В 15-ия ден на офанзивата, международната агенция за атомна енергия съобщи, че е загубила контакт със системите, които следят ядрения материал и в Запорожката атомна централа, която е най-голямата в цяла Европа. Операторът на централата е съобщил, че два от четирите външни електропровода с високо напрежение не работят.

„Те съобщават, че са загубили връзка с тази станция, което е притеснително и неслучайно. Генералният директор ще отиде с професионалисти да провери тези камери дали нещо са пипани, дали са хаквани, дали някакви действия вътре са предприети”, обясни в ефира на NOVA енергийният експерт проф. Георги Касчиев.

Най-голямата атомна централа не само в страната, но и в Европа, е в ръцете на руските военни от миналата седмица. Тогава, след сраженията между руски и украински сили, в сграда, близо до централата, избухна пожар.

Спряха електрозахранването в атомната централа в Чернобил

Във вторник Международната агенция за атомна енергия съобщи, че няма контакт и със системите за следене на ядрените материали в АЕЦ Чернобил, която също беше превзета от руските сили.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.