Заради военните операции няма възможност за възстановяване на линиите, съобщи украинският енергиен оператор "Укренерго"

Изцяло е прекъснато електрозахранването на електроцентралата в Чернобил, мястото на най-тежката ядрена катастрофа в света през 1986 г., както и на нейните системи за сигурност, съобщи украинският енергиен оператор "Укренерго".

Централата е напълно изключена от електропреносната мрежа, се казва в изявление на страницата на оператора във Facebook, като се добавя, че заради военните операции "няма възможност за възстановяване на линиите".

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба потвърди в профила си в Twitter, че основната електропреносна мрежа, доставяща ток за АЕЦ-а е повредена от руската армия. "Призовавам международната общност да изиска от Русия незабавно да спре огъня и да позволи на централата да възстанови захранването си", написа той. 

По думите на Кулеба резервните дизелови генератори на централата имат капацитет да поддържат електрозахранването едва 48 часа. След този период охладителните системи в хранилищата за отработено ядрено гориво ще спрат да функционират, което ще доведе до незабавно изтичане на радиация. "Варварската война на Путин излага цяла Европа на опасност. Той трябва да спре незабавно", подчерта външният министър на Украйна.  

Във вторник Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която е орган за наблюдение на ООН, заяви, че обектът вече не предава данни и изрази загриженост за персонала, работещ под руска охрана.

Борел: ЕС готви нов пакет от санкции срещу над 100 представители на руските власти

„Положението на персонала се влошава", заявиха от МААЕ, като се позоваха на украинския ядрен регулатор.

Неработещата централа се намира в зона, в която са разположени изведени от експлоатация реактори, както и съоръжения за радиоактивни отпадъци. В централата все още работят повече от 2000 души, тъй като тя изисква постоянно управление, за да се предотврати нова ядрена катастрофа.

Във вторник генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призова "силите, които ефективно контролират обекта, спешно да улеснят безопасната ротация на персонала там". Той също така повтори предложението си да пътува до Чернобил или другаде, за да осигури "ангажимент за безопасност и сигурност" на украинските електроцентрали от всички страни.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
Източник: БГНЕС