Правителството се опитва да се справи с недостига на войници

Украинското правителство затегна още повече правилата, за да се справи с недостига на войници. Киев наложи временна забрана на мъжете на военна възраст да кандидатстват за паспорти в чужбина.

За първи път от началото на войната, Украйна използва балистични ракети с по-голям обсег и нанесе удари срещу цели в окупирания Крим. Ракетите са били доставени тайно от САЩ, като част от предишния пакет помощ, пристигнал по-рано този месец, потвърди Вашингтон. Предоставянето им обаче не е било оповестено публично, за да бъде запазена украинската оперативна сигурност.

Украйна получи нов транш от ЕС за 1,5 милиарда евро

„През последните шест месеца Украйна трябваше да разпределя боеприпасите и това доведе до загуба на някои територии в източната част на страната, включително град Авдеевка. И макар че днешното съобщение е много добра новина за Украйна, тя все още е подложена на силен натиск на бойното поле”, заяви Джейк Съливан, съветник по националната сигурност.

„САЩ са пряко замесени в този конфликт. Те следват пътя на увеличаване на обхвата на действие на оръжейните системи, които доставят. Това няма да промени фундаментално резултата от специалната военна операция. Ние ще постигнем целта си. Но това ще доведе до повече проблеми за самата Украйна”, заяви Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase