На сайта на МВР беше качен списък с близо 300 обекта

Едва 30% от бомбоубежищата у нас са годни за употреба. Останалите са или наводнени, или са станали жертва на набези. В редица области в страната или няма скривалища в добро състояние, или има само по едно.

От „Пожарна безопасност и защита на населението“ дадоха повече информация за убежищата и скривалищата в страната. В четвъртък МВР публикува списък с 292 годни за бърза употреба укрития.  

„В момента текат интензивни проверки и указанията, които сме дали, са да се увеличава това число. Веднъж на две седмици ще правим актуализация на този регистър”, уточни директорът на ГДПБЗН Николай Николов.

734 за укритията в страната. Оказва се обаче, че едва 292 от тях са годни да приемат хора при евентуална кризисна ситуация. Те са в добро или задоволително състояние. Едно такова скривалище е това в столичния квартал „Слатина”, на 22 метра под земята. Има ток, вода, бани, тоалетни, дори има и стационарен телефон. Тук могат да се съберат около 600 души. Стотици обаче са скривалищата в страната, които се нуждаят от спешен ремонт.

Убежището се нарича Обект 305. От 30 години за състоянието му се грижи Начко Найденов от столичната пожарна.

„Това съоръжение е направено 1938ма година от германците. Имаме данни и документации, че тук се е съхранявал архивът на Гестапо на Балканския полуостров”, обясни Начко Найденов, отговорник по защитните съоръжения, ПБЗН – София.

Тук потоците на въздух са разделени, за да не се смесват. Има и медицински пункт. Скривалището е сред тези в добро състояние.

„В добро състояние е това – направо да влезнеш вътре. Това скривалище е оборудвано и със СОТ и затова сме го запазили в този вид”, добави Найденов.

Въпреки охранителната система, набезите са чести.

„Има много посегателства. Чупят мивки, извършват кражби на двигатели”, обясни още той,

Именно заради посегателства голяма част от укритията на МВР са негодни за употреба. Така, оказва се, има области и региони в страната, в които няма убежища. Например – в Монтана, Хасково и Кюстендил. Или има само по едно. Като това в Стара Загора.

„Това е разпределение, получено последните 60-70 години. В Силистра, по памет, то е доста под нивото на Дунав.  Наводнява се непрекъснато и ако го изпуснем един месец да не го отводним , затова не сме обявили, че в Силистра има такова годно”, обясни гл. комисар Николай Николов, началник на ГДПБЗН

МВР публикува списък на годните скривалища в страната

В момента се прави обследване на всички укрития у нас и е възможно броят на годните да се увеличи в следващите седмици. Отделно, стотици скривалища има под жилищните кооперации у нас.

„Използвам случая да се обърна към етажната собственост, към собствениците, да почистват входовете на тези укрития, така че да могат да бъдат използвани незабавно”, добави Николов.

Експертът в грижата за бомбоубежищата у нас дава и още насоки как трябва да се поддържат тези в мазетата на блоковете. 

„Те са оборудвани с вода, тоалетна и са за 50 човека, сами трябва да си го почистват, да си го поддържат , столове да има, пейки да сядат”, каза Начко Найденов.

Директорът на ГДПБЗН уточни, че предстоят разговори с асоциацията на етажната собственост, архитекти и проектанти, за да се уточни какво трябва да се направи, за да бъдат приведени скривалищата в готовност.

„Всичко това е един сериозен процес. Когато успеем да го завършим - ще го остойностим и едва след това ще предложим на правителството да вземе решение дали държавата ще инвестира, или ще ги даде на общините като собственост. Процесът е дълъг и сериозен”, коментира Николов и обясни, че през последните години не са отделяни достатъчно средства за подобряване състоянието на убежищата.

От пожарната са категорични, че опасност от нападение за страната ни няма.

 

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.