Опита си с тях споделя началникът на Клиниката по ортопедия и травматология проф. д-р Неделчо Цачев във ВМА

Умни очила помагат на травматолозите от ВМА. С тях те извършиха няколко операции.

"Става дума за очила с добавена или смесена реалност. Тези очила са следствие от развитието на технологиите и изкуствения интелект, който през последните години много сериозно навлиза в медицината и в частност в хирургията, както ортопедията и травматологията, специалността, която практикувам", това каза в "Пулс" по NOVA NEWS проф. д-р Неделчо Цачев, специалист по ортопедия и травматология във ВМА.

Той допълни, че това е още един пример, когато разработките във военната индустрия преминават в цивилния живот.

Д-р Цачев заяви, че налагането на нови технологии в хирургията изисква много труд, сериозно проследяване на пациенти, за да може те да се наложат.

"Това налагане се случва в ортопедията и травматологията, защото се оказва, че коста като орган най-добре може да бъде използвана като електронен вариант, това също е възможно от рзвитието на технологиите от образната диагностика - скенера, новите ядрено-магнитни резонанси, 3D образа, който се постига, но това става най-добре с коста като орган", отбеляза специалистът.

"Коста може да бъде обработена много добре електронно, може да се създаде образ, който е в 3D реалност, за да може хирург или оператор, неврохирург, ортопед, да огледа проблема от всички страни, новото е, че този образ може да се сложи на тези очила. Това е един малък компютър, който ни е пред очите - смесената реалност, образът в очилата виждаме и в оперативното си поле", разясни още проф. д-р Неделчо Цачев.

Вижте повече по темата във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.