"Ловци на педофили" помогнали на полицията

След акция на полицията в цялата страна - 21 души са задържани по подозрение за педофилия. До ареста им се е стигнало след сигнали от така наречените „Ловци на педофили”.

Акцията се е провела вчера, като 16 от мъжете са задържани на територията на София. Най-възрастният от арестуваните е на 76 години, а най-младият на 22. На всички задържани вече са им повдигнати обвинения.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Ловците на педофили” съществуват от 2020 година. Основната им дейност - регистрират се в различни сайтове за запознанства. Представят се за малолетни момичета и момчета. Отговарят на възрастните, решили да им пишат.

„Когато те проявят сексуален интерес към дадено момче или момиче на малолетна възраст - си организираме среща с тях”, обясни Ален Симеонов.

На срещата отиват ловците и заснемат всичко на видео. Провокирани от кадрите от записите, разследващите тръгват след възрастните хора, пишещи си с малки момичета и момчета.

„В ранните часове на 14 март е проведена специализирана операция на територията на Столичната дирекция и на няколко областни дирекции в страната”, обясни началникът на Отдел „Разследване” ком. Стойчо Цветков.

 


Задържани са 21 души. Повечето от тях - в София. По думите на ловците почти всички отговарят на един и същи профил - повечето са семейни, с деца, патологични лъжци.

„Най-възрастния е на 76. Най-младият на 22 години. Повечето са на възраст между 50 и 60 години. Петима от тях са осъждани за блудство, държане на оръжие, ПТП, повреждане на чужди вещи”, уточни административният ръководител на Софийската районна прокуратура.

Разследването все още не е приключило, казват от СДВР. И допълват, че от кадрите на „Ловците на педофили” са установили общо 25 души. За един от тях имат информация, че е напуснал страната.

Междувременно „Ловците на педофили” признават, че през последните месеци залавянето става все по-трудно. „Самите педофили ни го написаха това, че знаят и няма да се вържат. Имаше хора, които умишлено си правеха регистрация, за да предупредят другите”, посочи Ален.

Дейността им няма да приключи. Но най-вероятно ще променят тактиката. А основната им цел - да доведат до законови промени и най-вече до по-тежки наказания.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.