Причината са арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова

Прокуратурата не намери основание за повдигане на обвинение и в този случай счете за противозаконно задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Изявлението на Софийска градска прокуратура беше последвано от остра реакция от страна на управляващите.

След задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова със заповед за полицейски арест за срок от 24 часа, от  прокуратурата обявиха, че евентуално повдигане на обвинения на тримата би било нарушение на закона. Вината, според държавното обвинение, е на МВР.

СЛЕД АРЕСТИТЕ: Политическите реакции са на двата полюса

„Процесуалните действия са опорочени. В част от инкриминирания период Борисов е бил премиер и МВР го е знаело. Прокуратурата не е била търсена за становище как да се организира това. По закон, подобни лица се разследват от следовател”, каза говорителят на СГП Десислава Петрова.

„Доказателства за физическа саморазправа няма”, категоричен беше зам.-градският прокурор на София Иво Илиев.

Въпреки че производството се води за изнудване, соченият за потърпевш Васил Божков не е бил разпитан. А делото е започнало с разпит на настоящия премиер Кирил Петков, казаха от прокуратурата. След като Борисов, Горанов и Арнаудова напуснаха районното без обвинения, последва и остра реакция на изпълнителната власт срещу прокуратурата.

„Абсолютен саботаж на прокуратурата на Република България под ръководството на господин Гешев”, каза късно снощи на брифинг премиерът Кирил Петков и допълни:

„От това, което чухме, от изявлението на прокуратурата – укриват се документи за повдигане на обвинение, с които лесно можем да се снабдим. Прикриват се и се игнорират сведения, получени от изнудваното лице, само и само да не се извърши разследване по закон”.

Чолаков: Започнах да си мисля, че наистина може да убият Борисов

Вътрешният министър Бойко Рашков пък обвини Прокуратурата, че „за пореден път направи всичко необходимо, за да смачка труда на една служба в МВР и може би никога да не можем да изясним оттук нататък дали някое от тези лица е извършило престъпление”.

А задочният спор между прокуратурата и МВР прерасна и в размяна на обвинения дали вътрешното министерство наистина е предложило на прокуратурата задържаните да бъдат подведени под отговорност.

„Дали прокуратурата иска да прикрива престъпленията в нашата страна, включително тези от висши лица, или ги пази?  Полицаите са стояли пред кабинета на прокурорите и те не са ги приели, за да обсъдят материалите по преписката”, каза Бойко Рашков а премиерът допълни, че „в България независима прокуратура няма”.

„Прокуратурата за пореден път се държи като адвокат, когато става въпрос за хора, обвинени в корупция. По този казус работи в  момента Европейската прокуратура и докато обикновено се скриват факти, сега има паралелна Евроструктура, на която ние вярваме много повече и тя работи. Ще направим всичко, което зависи от нас, България да бъде свободна европейска държава”, каза още Кирил Петков.

Акцията, която разтресе държавата (ОБЗОР)

От прокуратурата разпространиха и снимки, които, според тях, показват документите от МВР след ареста на Борисов.  Засега от Европейската прокуратура няма нито потвърждение, нито опровержение на информацията, че и те работят по случая.

ВСИЧКО ЗА АКЦИЯТА НА МВР И ЗАДЪРЖАНЕТО НА БОЙКО БОРИСОВ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.