В хода на разследването предстоят разпити и на други свидетели

Софийската градска прокуратура ще поиска от Върховната касационна прокуратура да се изпрати молба за правна помощ до Обединените арабски емирства за разпит чрез видеоконферентна връзка на Васил Божков, съобщават от държавното обвинение. Той ще бъде разпитван в качеството му на свидетел след сигнала му, че е изнудван от Бойко Борисов, Владислав  Горанов и Севделина Арнаудова.

Властите в ОАЕ трябва да преценят дали процедурата съвпада с тяхното законодателство и ако да – как тя да бъде осъществена. Юристи твърдят, че в масовия случай такива разпити биват одобрени, въпреки че България няма сключено споразумение за правна помощ с Обединените арабски емирства.

Прокурорите твърдят, че Главна дирекция "Национална полиция" била опорочила разследването дотук. Затова и обвинителите започват нов кръг разпити. Според тях, за да бъдат те законово валидни, се налага да изпратят през Министерството на правосъдието молба за видеоконферентна връзка с Васил Божков, който се намира в Дубай.

Изключително експедитивно действа Министерството на правосъдието. В рамките на няколко дни след получаване на съответното искане от компетентен орган на съдебната власт, ние придвижваме процедурата към съответната държава.

Разпитът обаче може да се осъществи, само ако Обединените арабски емирства се съгласят на това”, обясни правосъдният министър Надежда Йорданова и допълни: „Има комуникация по други предишни случаи. Нека, това е в рамките на едно висящо производство, не мога да кажа колко бързо и как точно ще реагират колегите”.

Според бившия шеф на Националното следствие Бойко Найденов този разпит е трябвало да се направи много по-рано.

„Следствие активната работа, всъщност активната работа две години, са стигнали до извода, че могат да го разпитат. Питам се, ако не беше активна, колко време щеше да им отнеме.

В Наказателно - процесуалния кодекс ясно е записано при какви обстоятелства и условия може да се прави онлайн разпит”, напомни Найденов и допълни:

„Сигурно в 80% от делата, в повечето случаи бъдещите обвиняеми, се разпитват като свидетели. Хубаво е това да се направи пред съдия, за да имат тези показания по-висока стойност”.

А защо не е потърсена отговорност от прокурора, който две години не е направил опит за разпит, бившият шеф на Следствието само предполага.

МВР подава сигнал срещу Спецпрокуратурата

„В прокуратурата винаги е имало създаден институционален ред за контрол върху досъдебните производства. Това беше целта на създаването на наблюдаващия прокурор. След като има наблюдаващ прокурор, да се осигури бързо и качествено разследване”, каза още Бойко Найденов.

Видеоконферентната връзка в едно дело не е екзотика, без значение дали става въпрос за разпит на свидетел в чужбина, или по време на пандемия, категоричен е той.

И днес не се размина без скандал между Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата. МВР обяви, че е разпоредена проверка по постъпил сигнал на гражданско сдружение "Бoeц" във връзка с имотна измама, осъществена от близка до висш магистрат жена. Според действащото законодателство тя не се ползва с имунитет от разследване. Това ще е втора проверка по същото лице, съобщават от пресцентъра на МВР. По първоначална информация се касае за жената до главния прокурор Иван Гешев.

Първата проверка е започнала на 4.12.2021 г. след друг постъпил сигнал от бивш заместник-кмет на район „Младост“ и е свързан с имотни сделки на лица, свързани със същия висш магистрат.

Божков: Европейската прокуратура ме намери и разпита, аз не се крия

"Във връзка с необходимостта да бъдат валидно извършени опорочените действия по разследването, предприети от разследващ орган към ГДНП, се провеждат активни действия по разследване, като се извършват разпити на поемни лица, извършва се оглед на веществени доказателства, разпитват се и други свидетели", заявяват от прокуратурата. 

"СГП е изготвила предложение до Върховна касационна прокуратура, отдел „Международен“, за изпращане на молба за правна помощ до Обединените арабски емирства за разпит чрез видеоконферентна връзка на Васил Божков в качеството му на свидетел, основана на принципа на взаимност. Принципът на взаимност означава, че ОАЕ следва да преценят дали на база този принцип ще приемат за изпълнение молбата за правна помощ. Условие за приемането на молбата е и преценката на ОАЕ за допустимост на такъв вид разпит съобразно тяхното законодателство. Единствено по този ред е възможно да бъдат събрани по законосъобразен начин свидетелски показания, тъй като връзка само чрез технически способи – Skype, Viber и др., не би породила правни последици и събраните данни не биха могли да се ползват като доказателства", се казва в съобщението.  

От държавното обвинение допълват, че в хода на разследването предстоят разпити и на други свидетели. Работата по делото продължава чрез извършването на активни процесуални действия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.