Съвпаденията предричат победа за някои от фаворитите

Тази година наблюдаваме интересен, но, в същото време, изключително точен паралел между предстоящата церемония за връчването на наградите „Оскар“ и тази през далечната 1953 г. Съвпаденията предричат победа за някои от фаворитите, но дали куриозните случайности ще бъдат пророчески, предстои да разберем. 

„Лошият и красавицата“ (1953) – „Дюн“ (2022) 

Най-шокиращата новина при обявяването на номинациите за „Оскар“  беше липсата на Дени Вилньов в категорията за „Най-добър режисьор“ за научнофантастичната драма "Дюн". 

Въпреки това продукцията получи 10 номинации, включително за най-добър филм, адаптиран сценарий и всички технически категории. Така „Дюн“ се превръща в шестия филм в историята, постигнал този успех. Според прогнозите се очаква лентата да спечели между три и осем статуетки. Ако обаче получи повече от пет, ще надмине „Лошият и красавицата“, който по онова време е бил  най-награждаваният филм на церемонията, но Винсънт Минели,  също както и Вилньов, не е бил в списъка с номинираните в категорията „Най-добър режисьор“.  

На 25-ите награди „Оскар“ през 1953 г. класическият филм на бащата на Лайза Минели влезе в историята, като спечели пет от шестте си номинации – “Поддържаща актриса” за Глория Греъм, сценарий и три технически категории. Филмът губи в  надпреварата за „Най-добър актьор“, в която се състезава Кърк Дъглас.  

В Лос Анджелис се проведе традиционният обяд на номинираните за "Оскар"

1953 - „Най-великото шоу на света“ – взема „Оскар” за „Най-добър филм“ и „Най-добър сценарий“. Възможно ли е да се случи същото с “Белфаст”? 

През 1953 г. победителят за „Най-добър филм“ получава само два „Оскара“. Уестърнът „Точно по пладне“ на Фред Зинеман бил фаворит за спечелването на главната награда на вечерта, но изгубил от „Най-великото шоу на света“ на Сесил Б. Демил, който бил отличен за най-добър филм и най-добър сценарий. Кинокритиците предвиждат, че е възможно  това да се случи отново с „Белфаст“.    

1953 – Шърли Бут печели „Оскар“ на 54г. Ще я последва ли Никол Кидман, която в момента е на 54г.?  

Друга интересна връзка с церемонията от 1953-та година е, че тогава 54- годишната Шърли Бут спечели наградата за „Най-добра актриса“ за образа й във филма „Върни се, малка Шеба“, като стана първата жена над 50-те, която получава статуетката  в тази категория. Вторият такъв случай беше през 2014 година, когато  Джулиан Мур, също на 54, спечели „Оскар“ за филма „Все още Алис“.      

Тази година Никол Кидман, която също е претендент  за най-добра актриса във филма „Да бъдеш Рикардо“, е на 54 години. Тя се бори за „Оскар“ с номинираната за първи път Кристен Стюарт, Джесика Частейн, Пенелопе Крус и Оливия Колман. 

1953 – „Оскар“-ът в основните шест категории отива при шест различни филма.  Възможно ли е да се случи същото и през 2022г?  

На церемонията през 1953 г. статуетките в основните категории са връчени на шест различни филма. 

Лентата „Най-великото шоу на Земята“ на Сесил Блунт Демил взема статуетката за най-добър филм
 
Призът за най-добър режисьор грабна Джон Форд за филма „Тихият човек“  
 
Гари Купър бе удостоен с награда „Оскар“ за образа му в „Точно по пладне“  
 
Шърли Буут получи отличието за най-добра актриса за превъплъщението си във филма „Върни се, малка Шеба“ 

А Антъни Куин и Глория Греъм станаха най-добри поддържащи  актьори , съответно в лентите „Да живее Сапата!“  и  „Лошият и красавицата“. 

Това се случва за първи път в историята на Оскарите, след което се повтаря още три пъти - през 1956 г.,  2005 г. и 2012 г.  

Въпросът е – ще видим ли същия сценарий и тази година? 

Въпреки че „Силата на кучето“ на Джейн Кемпиън е с най-много номинации в основните категории – за „Най-добър филм” , „Най-добър режисьор” и „Най-добър актьор” в поддържаща роля за Коди Смит Макфий , според прогнозите това е напълно възможно. 

Особено, ако „Белфаст“ спечели статуетката за „Най-добър филм“ и ако например Трой Коцур бъде отличен за поддържаща мъжка роля, както се случи до момента на наградите на гилдията на актьорите, „Изборът на критиците“ и БАФТА  може би ще станем свидетели на петия път, в който шест различни филма печелят в шест различни категории.  


В навечерието на „Оскар”-и 2022: Какви са очакванията към предстоящата церемония
 
1953 – Антъни Куин – вторият латиноамериканец с „Оскар“ 
2022 – Ариана ДеБоз – втората латиноамериканка с „Оскар“? 

Друг интересен момент от 1953-та година е, че тогава мексиканският актьор Антъни Куин стана вторият латиноамериканец, спечелил награда за актьорско майсторство, две години след като Хосе Ферер спечели приза за главна роля за образа му в „Сирано де Бержерак“ (1950).  

Тази година Ариана ДеБоз изглежда ще се превърне във втората латиноамериканка, спечелила награда „Оскар“ за участието си в „Уестсайдска история“, след като Рита Морено получи приза за поддържаща актриса в оригиналната версия  от 1961.  

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.