Случаите на агресия сред учениците са намалели през последните три години, отчитат от образователното министерство

В  инициативата на МОН „Училище без агресия“ се включиха 153 училища от различни по размер населени места в цялата страна. Директори споделиха добри практики за превенция и преодоляване на рискови ситуации. Включиха се и ученици с анонимни разкази за реални събития, в които са участвали или на които са станали свидетели.

„От тези 153 училища получихме около 200 добри примера на работа на ниво училище, клас, учител. Това са работещи мерки, дали резултат и мерки, които не са позволили проблемът да се разпространи. В основата на тези добри примери стои комуникацията. Впечатлени сме и от дейността на ученическите съвети по места, които се самоорганизират в различни инициативи, включвайки и учителите си в тях. Изводите от кампанията на МОН са, че сега утвърдените практики работят и следва те да бъдат надградени”, обясни експертът от образователното министерство доц. Манол Манолов.

Статистиката сочи, че за последните три години случаите на агресия в училище са намалели, но са станали по-видими за обществеността.

Намушкаха с нож 14-годишно момче в Благоевград

„В основното образование агресията вече се утвърждава като модел. Началото на агресивното поведение, правещо впечатление на децата, започва още в трети клас. В прогимназията това поведение се разширява. Ако там не бъде посрещнато с подходящите мерки на интервенция и превенция, може да се разшири до гимназиален етап”,  добави той.

Доц. Манолов коментира и днешния случай, при който 15-годишно момче беше наръгано с нож от свой връстник.

„Случващото се по света върви полярно на обществената концепция за мир, която следва да се защитава. Заобиколени сме от модели на насилие и агресия, на които се опитваме да дадем отпор, показвайки добрия пример”, каза още експертът.

Повече вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.