Според управляващите сделка трябва да има

Противоположни мнения в парламента трябва ли България да купи още осем нови изтребителя F-16. Премиерът Кирил Петков вече обяви, че оферта от американска страна все още няма. Въпреки това две от партиите в управлението влязоха в спор по-евтино или по-скъпо ще излязат на страната ни новите самолети.

Посолството на САЩ: Цената за втората партида от самолетите F-16 не е определена

Купуването на нови осем изтребителя раздели силите в парламента. Според управляващите сделка трябва да има.

„Естествено, че е необходимо да имаме отбранителни способности - повече от логично е. В крайна сметка отбраната струва пари”, коментира Тошко Йорданов от ИТН.

„Най-скъпо излиза липсата на инвестиция в нашия отбранителен капацитет и в нашата отбрана”, добави Христо Иванов от „Демократична България”.  

Опозицията в лицето на „Възраждане“ възрази. Развитие на военната авиация трябвало да има, но не със самолети F-16.

„В момента ние имаме един изключително скъп самолет, изключително труден за поддръжка. Ние имаме черешката на тортата, а самата торта я няма”, каза Николай Дренчев от „Възраждане”.

Гърдев: С покупката на новите F-16 България ще обезпечи въздушното си пространство

Въпросът трябва ли страната ни да купи още изтребители преди да са дошли вече платените създаде спор и в управляващата коалиция - за цената на новия договор.

„Цената, която САЩ предлагат е по-ниска от тази, на която ние купуваме първите 8 самолета, което за мен е знак, че САЩ имат доверие на България като търговски партньор и съюзник в НАТО”, смята Благовест Белев от „Продължаваме Промяната”.

„Ние имаме забавяне с две години дотук на първите F-16, на една безпределно висока цена. И в момента се коментира за втори самолети, които са на още по-висока цена”, обясни Борислав Гуцанов от БСП.

Дренчев: „Възраждане” е категорично против покупката на нови F-16 от САЩ

Темата провокира ново напрежение по оста управляващи-опозиция. Заради думите на премиера Кирил Петков, че сделката за първите осем F-16 е сключена „на крак“.

„Ако година и два месеца са сделка, преговори и работа на крак… Да видим дали той като министър-председател ще се задържи толкова време в управлението”, коментира Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС.

От ДПС призоваха да се разгледат внимателно параметрите на новата сделка. „Чакаме оферта, за да я разгледаме, защото освен политическото решение, там има и финансови измерения”, обясни Хамид Хамид.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.