Тя ще пристигне през 2027 или 2028 г., заявяват от посолството

България ще получи първата партида от осем изтребители F-16 през 2025 г. Цената за втората партида все още не е определена. Това се казва в позиция до NOVA на американското посолство у нас. 

Оттам уточняват, че по закон цената не може да надвишава сумата, за която Министерството на отбраната на САЩ уведомява Конгреса. Като обща практика обаче американското министерство на отбраната изисквало разрешение за по-висока стойност, отколкото ще бъде действително необходима, заявяват от посолството.

Оттам припомнят, че вчера Конгресът разреши 1,673 милиарда долара за втората партида за България, което ще бъде повече от достатъчно за нуждите на страната ни.

Радев за F-16: Правителството трябва да вземе изключително тежко решение

Според прессъобщението на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността „oписанието и стойността в долари са за най-високото очаквано количество и стойност в долари въз основа на първоначалните изисквания. Действителната цена ще бъде по-ниска в зависимост от окончателните изисквания, оторизирания бюджет и подписаните договори, ако и когато бъдат сключени." 

За сравнение, 1,673 милиарда долара също беше най-високата възможна цена, разрешена за първата партида от F-16 – но крайната цена беше 1,256 милиарда долара, от които България плати 1,2 милиарда долара, а САЩ платиха 56 милиона долара, пишат още от посолството. Втората партида, след като бъде одобрена, ще пристигне през 2027 или 2028 г. Това е разумен срок за ново производство на модерен изтребител навсякъде по света, заявяват още от там. 

САЩ одобриха потенциалната продажба на самолети F-16 на България

На 8 април капитан Александър Велинов ще стане първият български пилот, завършил основната програма на ВВС на САЩ за подготовка и приучване към изтребител F-16 в Тусон, Аризона. Капитан Велинов ще продължи обучението си в Аризона, за да стане водач на изтребителна група F-16 и ще бъде един от лидерите на новата ескадрила от изтребители F-16 на  ВВС на Република България, когато самолетите бъдат доставени през 2025 г. Веднъж включени в славните ВВС на Република България, и управлявани от талантливи български пилоти, F-16 ще допринесат значително за бойните способности на България и Алианса.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.