Откакто цената на желязото се вдигна, някои къщи са обирани по няколко пъти

Сигнали за поголовни кражби във Видинско. След като NOVA показа как буквално се отнасят къщите и оградите на възрастни хора в село Медовница, сега хора от съседното село поискаха спешна среща с властите заради постоянните набези. Местните разказват, че крадците взимат всичко, което може да се продаде.

Във видинското село Орешец почти няма къща, която да не е обирана. Преди няколко месеца и самотно живеещият Васил Василев станал жертва на кражба. От гараж до къщата му през нощта крадците изнесли около 400 килограма жито и царевица, с които си хранел животните.

Област Пазарджик - на първо място по престъпления у нас

„Отворил, нагребал всичко и изхвърлил през голямата врата на гаража и си е затворил отново“, обяснява Васил. Подозира кой е извършителят, но казва, че не е  подал сигнал в полицията. Друг негов съселянин станал жертва не само на кражба, но и на побой. В лозовата си градина извън селото Иван Виденов забелязал четирима души да берат ягоди в имота му.

„След забележките ми се стигна до разправа и се нахвърлиха върху мен с дървени колове, при което ми нанесоха удари и ми счупиха лявата ръка. Стигна се дотам да ме нападнат, защото поисках да взема кофите с ягоди, които са набрали, и като се опитах да издърпам кофата, се нахвърли вторият човек, който беше отстрани с кол и аз бях принуден да се откажа, защото ме заплашиха, че ще ме пребият“, казва потърпевшият.

За побоя и откраднатите ягоди няма осъдени. Иван Виденов подозира, че нападателите са от съседното село Медовница, където също има бум на кражби. Преди седмица за една нощ изчезва тон и половина желязо от бивш цех за дестилация в село Орешец. След това откраднатото е предадено във вторични суровини.

Въоръжен обра магазин в София (ВИДЕО)

„Това тежи много, тежи над 100 кг всяка една тръба, кранове, двете цистерни, тръбата, която влиза навътре в мазутното. Всичко е извадено и изрязано. Щетите са за няколко хиляди левове и няма как да стане. Само тези 42 метра тръби, които са изрязали в склад, в София са 4200 без ДДС и като прибави транспорта и всичко - 5 700 дотук и като сложим и работа отгоре - 12-13 000 като добър ден, а той е взел 500-600 лева“, казва Кръстьо Кръстев, който е управител на фирма.

Крадците на желязото на установени и задържани. Предстои да бъдат съдени.

„Като отиде на съд той го измерва на желязо - 100 кг по 0,20 лв. и хайде там 200 лева и казват ниска е стойността на щетата, но една такава помпа е 7000 лв. Все едно аз да взема на съдията колата и да я закарам на скрап и да кажа какво толкова 300 лв., а той е дал 10 000 лева за колата. Там е цялата работа, всичко си има някаква стойност. Те го смятат като за скрап, а реално цената е в хиляди левове“, обяснява още Кръстев.

Множеството кражби в село Орешец обединиха хората, които извикаха полиция, кметове и областния управител на Видин, за да им разкажат за проблемите.

"Ало" измамници откраднаха 8000 лв. от възрастна жена в Тервел

„Искаме квартален на селото, както си е било по-рано, полицейско присъствие, защото напоследък кражбите са толкова много, че има хора, които са разбивани няколко пъти, откакто се вдигна цената на желязото. Има ли страх сред възрастните хора? Има и хората не само живеят в страх, но имат чувството, че са изоставени и трябва да намерим начин да го решим този проблем“, категоричен беше кметът на селото Юлиян Симеонов.

В селото няма полицай постоянно, а трима служители на реда обслужват район от 17 населени места.

„Въпреки многото ни оплаквания, не се взимат сериозни мерки и най-вече, според думите на кмета, нямат необходимия финансов ресурс, за да се извършват такива мероприятия по озаптяване“, оплакват се местните и допълват: „В самото население се всели страх, защото повече хора сме възрастни, особено бабите”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.